Se dau gratis pentru milioane de români. S-a dat lege și fiecare cetățean va beneficia

Se dau gratis pentru milioane de români. S-a dat lege și fiecare cetățean va beneficia

Pe fondul stării de alertă, Parlamentul a votat o lege importantă pentru români. Propunerea legislativă ar trebui să vină în ajutorul multora afectați de criza medicală.

Propunerea legislativă a fost adoptată de către Senat pe 19 mai. Ideea Ministerului e de-a oferi cetățenilor măști de protecție.Raportul Comisiei de sănătate a Senatului, de admitere fără amendamente, a fost însuşit de plen. Senatorii au votat prin telefon: 89 de voturi pentru şi 43 de abţineri.

Distribuţia măştilor se realizează de compania Unifarm, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale.

„Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măşti de protecţie pentru fiecare cetăţean român aflat pe teritoriul României până la 15 mai 2020. În vederea asigurării de protecţie cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni şi din import. Fondurile pentru acordarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA.”
Proiectul depus la Senat (în 27 aprilie)

De ce e nevoie de-o așa măsură?

În expunerea de motive se subliniază că foarte mulţi cetăţeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achiziţionării acestor măşti. Asta pe fondul pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă şi din cauza preţurilor oscilante pentru măştile de protecţie. În plus, necesarul de măşti de protecţie nu este acoperit de farmacii sau comercianţi, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile.

Radu Preda, liderul grupului PSD, şi-a exprimat speranţa ca şi Camera Deputaţilor să adopte, cât mai repede, această propunere legislativă. „Era de datoria Guvernului să acorde mijloace de protecţie împotriva noului coronavirus, să se asigure că milioanele de români pot să pună în aplicare măsurile [de protecție]. […] Este o iniţiativă care se înscrie într-un curent mai larg care există şi în alte state europene şi cred că poate să ajute foarte mulţi oameni”, a spus acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: