Rolul crucial pe care-l va juca Europa în următoarea aterizare pe Lună
Omul n-a mai pus piciorul pe Lună de peste 50 de ani, iar NASA, împreună cu Agenția Spațială Europeană vor face asta să se întâmple din nou în următorii ani.
Programul Artemis al NASA este unul ambițios, iar scopul său final este trimiterea oamenilor pe suprafața lunară, după 52 de ani de la ultimul eveniment de acest fel. În ecuație a intrat și Agenția Spațială Europeană (ESA), care va construi o parte din echipamentele necesare pentru realizarea misiunii.
ESA a solicitat companiei aerospațiale Airbus să construiască un alt modul de servicii pentru capsula americană Orion. Modulul, cunoscut sub numele de European Service Module (ESM), va propulsa capsula în spațiu, către Lună, dar va fi și responsabil cu alimentarea electrică și controlul temperaturii, cât și cu menținerea apei și gazelor necesare pentru a-i susține pe cei care se vor afla la bordul capsulei.
NASA a cerut agenției europene să furnizeze acest echipament atât pentru a-și consolida parteneriatul de la Stația Spațială Internațională (ISS), dar și pentru a implica Europa în misiunile planificate să depășească orbita joasă a Pământului.
Ce presupune programul Artemis prin care vom ajunge din nou pe Lună
Colaborarea dintre ESA și Airbus deja a dat rezultate. Un modul necesar pentru primele misiuni ale proiectului, Artemis I, deja este gata. Este vorba aici despre un test fără echipaj prin care NASA vrea să testeze capsula Orion. Cel mai probabil, testul va avea loc în 2021.
Mai departe, în faza Artemis II, astronauții se vor urca la bordul Orion și se vor roti o dată în jurul Lunii. Un ESM pentru această parte a misiunii face deja obiectul unui contract și se află în curs de fabricare. Airbus asamblează modulele în fabrica sa din Bremen, Germania.
Artemis III va fi misiunea în care se va încerca o adevărată aterizare pe Lună. În momentul actual, aceasta este programată să aibă loc undeva în 2024. Pentru asta, NASA și ESA au încheiat un nou contract, în valoare de aproximativ 250 milioane de dolari. Rolul ESM-ului construit pentru această fază a misiunii va fi să trimită Orion în vecinătatea Lunii și s-o aducă apoi în siguranță pe Pământ.
Cel mai probabil, agenția spațială din Europa speră că, prin această colaborare, să asigure un loc pentru un astronaut european în cadrul echipei care va ajunge, într-un final, pe Lună.