Primul tratament cu anticorpi, certificat împotriva Covid-19: nu este cel pe care l-a primit Trump

Primul tratament cu anticorpi, certificat împotriva Covid-19: nu este cel pe care l-a primit Trump

Când s-a îmbolnăvit de coronavirus, președintele Donald Trump s-a bucurat de un tratament experimental cu anticorpi monoclonali realizați sintetic de Regeneron. Un alt medicament pe bază de anticorpi a fost certificat de urgență împotriva Covid-19.

În timp ce un număr mare de companii importante lucrează la dezvoltarea unui vaccin, în fiecare colț al mapamondului se lucrează intens și la tratamente dedicate persoanelor infectate. Din această categorie face parte și medicamentul pe bază de anticorpi certificat de curând în SUA. Acesta a fost dezvoltat de Eli Lilly & Co. și a primit autorizare de utilizare de urgență în tratarea cazurilor ușoare și moderate de Covid-19.

În urma acestei decizii, se extinde semnificativ accesul la un tratament despre care, datele sugerează că este eficient în menţinerea persoanelor infectate cu coronavirus în afara spitalului. FDA sau Administrația pentur Alimente și Medicamente din SUA a autorizat pentru utilizarea în masă tratamentul experimental intitulat Bamlanivimab.

Acesta ar trebui să dea rezultate în majoritatea cazurilor ușoare și moderate de Covid-19, indiferent de vârstă. Conform Bloomberg, funcționează la fel de bine la copii, dar și la pacienții cu vârsta peste 65 de ani.

Momentan, nu este foarte clar cât de repede sau dacă va ajunge acest medicament și în alte colțuri de pe mapamond, inclusiv în România. Important este însă că, odată autorizat, reprezintă o opțiune suplimentară de abordare a virusului la pacienți cu risc ridicat, înainte ca starea lor să fie atât de gravă încât spitalizarea să devină obligatorie.

Ca referință, alte tratamente care au primit aprobarea FDA, cum ar fi plasma convalescentă şi remdesivirul antiviral al Gilead Sciences Inc., sunt destinate utilizării la pacienţii cu COVID-19 grav bolnavi.

Dincolo de întrebările legate de distribuția medicamentului, recomandarea dezvoltatorului este cât se poate de clară. Compania farmaceutică a transmis că Bamlanivimab ar trebui administrat „cât mai curând posibil după un test COVID-19 pozitiv şi în termen de 10 zile de la apariţia simptomelor”. Americanii nu vor plăti pentru acest medicament.