Poate cel mai costisitor proces împotriva Facebook: cât vor să obțină australienii

Poate cel mai costisitor proces împotriva Facebook: cât vor să obțină australienii

Autoritățile australiene au dat în judecată Facebook din cauza ineficienței rețelei sociale de a proteja datele personale ale utilizatorilor. Miza este de 529 de miliarde de dolari.

Dacă Facebook iese pierzătoare din procesul aflat în desfășurare în Australia, aceasta ar putea fi cea mai mare amendă primită de gigantului lui Mark Zuckerberg în afara Statelor Unite ale Americii. Punctual, procesul a fost intentat de autoritatea pentru supravegherea respectării protecției datelor personale din Australia.

Scandalul Cambridge Analytica de acum câțiva ani se află în spatele problemelor pe care Facebook le are la această oră. Australienii acuză compania americană că a partajat datele private a 300.000 de utilizatori consultantului politic Cambridge Analytica cu scopul de a testa profiluri politice, fără a avea consimțământul oamenilor.

În procesul deschis la Curtea Federală, Comisarul australian pentru Informații a acuzat Facebook că a încălcat legea protecției datelor personale prin dezvăluirea informațiilor privind 311.127 de utilizatori ai aplicației „This Is Your Digital Life” de pe website. „Configurația platformei Facebook nu permitea utilizatorilor să exercite opțiuni și control rezonabil cu privire la modul în care erau accesibile datele lor personale”, a afirmat într-o declarație Comisarul pentru Informații Angelene Falk.

Dacă autoritatea australiană iese câștigătoare în acest proces, daunele cerute nu sunt specificate. Pe de altă parte, încălcarea legii menționate în plângere se poate reflecta într-o penalizare maximă de aproximativ 1,7 milioane de dolari australieni. La final, Facebook ar putea fi datoare 529 de miliarde de dolari, dacă va decide curtea să acorde pedeapsa maximă în cazul fiecăruia dintre cele 311.127 persoane.

O purtătoare de cuvânt de la Fcebook a spus că firma a colaborat „activ” în ultimii doi ani cu Biroul Comisarului pentru Informații în cadrul investigației: „Am făcut modificări majore pe platforme, conform reglementărilor internaționale, pentru a restricționa informațiile disponibile dzvoltatorilor de aplicații, a implementa noi protocoale și controale care să-i ajute pe oameni să-și protejeze și gestioneze datele”.

Până la această oră, cea mai mare amendă primită vreodată de Facebook a fost de 5 miliarde de dolari din partea U.S. Federal Trade Commission tot pe subiectul Cambridge Analytica.

Citește și: