Noi forme de salut, în vremea pandemiei: de ce să nu folosești cotul, conform OMS
În cazul în care te-ai obișnuit să-ți saluți prietenii cu cotul, să știi că s-ar putea să fie o greșeală, conform celui mai recent avertisment din partea directorului OMS.
Timp de aproximativ șase luni, forma de salut aprobată și promovată în diverse colțuri ale lumi a fost lovirea discretă a cotului de cotul altei persoane, la fel ca în imaginea de mai sus. Soluția a fost adoptată de șefi de stat, oameni din showbiz, liderii protecției civile, medici și persoane obișnuite.
Acum, se pare că nici aceasta nu mai este o soluție, ci o greșeală, conform afirmațiilor directorului Organizației Mondiale a Sănătății. Printr-o postare pe Twitter făcută de Tedros Adhanom Ghebreyesus, oficialul a insistat asupra faptului că el a renunțat la salutul cu cotul în favoarea unei alternative simbolice.
„Când salutați oamenii, cel mai bine este să evitați să vă atingeți cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflați la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt. Mie îmi place să pun o mână pe inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”, a scris directorul OMS, pe care, de fapt, în martie, fotografii l-au imortalizat cu cotul ridicat. Între timp, probabil, s-a răzgândit.
Această schimbare de atitudine din partea OMS vine după ce organizația a insistat de foarte mult timp să se strănute și tușească în pliul cotului. Postarea făcută de Tedros vine la câteva zile după ce Conservatorul din Sassari (Sardinia) a emis un decret pentru a interzice în mod explicit „noul obicei neglijent”. Profesorul Gaetano Libra, medic ORL cu o lungă carieră în spate la Spitalul „Maggiore” din Bologna, consideră că „este greșit să folosim cotul și pentru a acoperi strănutul și tusea, întrucât îl așezăm apoi peste tot, contaminând alte suprafețe”.
Una peste alta, este improbabil ca schimbarea formei de salut să facă minuni în scăderea numărului de infecții, dar cu siguranță va reuși să sporească stresul psihic al oamenilor, care oricum nu era la un nivel foarte scăzut. „Numărul mediu de cazuri în Europa este mai mare decât primul vârf din martie, iar în octombrie și noiembrie vom avea mai multă mortalitate. Nu am scăpat încă de probleme”, a mai adăugat directorul OMS.