10 apr. 2020 | 12:44

Cecetătorii au descoperit șase noi coronavirusuri la lilieci: cât de mare poate fi riscul

ACTUALITATE
Cecetătorii au descoperit șase noi coronavirusuri la lilieci: cât de mare poate fi riscul
Vlad Kutepov / Unsplash

Oamenii de știință au identificat șase noi coronavirusuri, nemaidescoperite până acum în lume și „de vină” sunt tot liliecii.

O echipă de cercetători din cadrul Smithsonian’s Global Health Program au făcut descoperirea în Myanmar. Este pentru prima dată când aceste tipuri de virusuri sunt descoperite undeva în lume. Momentan, nu se știe dacă acestea pot fi transmise de la animale la om, cum a fost cazul SARS-CoV-2. Experții vor evalua riscul pe care acestea l-ar putea prezenta pentru sănătatea umană.

Oamenii de știință spun totuși că noile virusuri nu se află în strânsă legătură cu alte coronavirusuri descoperite anterior, cum ar fi Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS CoV-1), Middle East Respiratory Syndrome (MERS) sau SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19.

Descoperirea va ajuta la înțelegerea diversității coronavirusurilor la lilieci și va contribui la eforturile globale de detectare, prevenire și reacție la boli infecțioase care pot amenința sănătatea publică. Asta în special în contextul pandemiei COVID-19 cu care ne confruntăm în prezent.

„Pandemiile virale ne reamintesc cât de conectată este sănătatea umană cu sănătatea vieții sălbatice și cea a mediului”, spune Marc Valitutto, principalul autor al studiului.

O serie de coronavirusuri au afectat umanitatea și e posibil s-o mai facă și pe viitor

De fapt, o mare parte dintre virusurile care ne îmbolnăvesc își au, de fapt, originea în animale. Unele dintre virusurile care cauzează gripa vin de la păsări sau porci, virusul HIV vine de la cimpanzei, virusul Ebola vine de la lilieci. În cazul SARS-CoV-2, concluzia la care au ajuns cercetătorii e că a pornit de la liliac, care a transmis virusul către un furnicar, de unde a ajuns apoi la om.

SARS-CoV-2 nu este primul coronavirus cu care ne confruntăm. Mai multe coronavirusuri au dus la epidemii care au ucis oameni în trecut. Vorbim de MERS și SARS, de exemplu.

În încercarea depistării originii, oamenii de știință au ajuns la o concluzie: piața din orașul Wuhan. Dintre primii 41 de pacienți, 27 frecventaseră piața înainte să-și dea seama că sunt infectați. Dar situația nu a fost una nouă. În 2002 un alt coronavirus a fost identificat într-o piață similară din sudul Chinei: virusul SARS. A ajuns în 29 de țări și a ucis aproape 800 de oameni. Iar exemplul nu este unul singular.

Concluzia este una clară: piețele de animale vii pot fi periculoase. În Wuhan, și nu numai, este vorba despre un tip de piață în care animalele vii sunt sacrificate pe loc și vândute apoi pentru consum. Aceste piețe sunt comune în mai toată lumea, însă cele din China sunt ceva mai diferite, în special datorită „ofertei”. Diversitatea animalelor vândute este foarte mare. Acestea sunt importate din mai toată lumea și mai apoi vândute în piețele din China.

În concluzie, dacă aceste piețe continuă să vândă animale sălbatice, e clar că pandemii ca cea cu care ne confruntăm în prezent vor urma să izbucnească și altă dată. Fie că vorbim despre coronavirusuri, fie despre alte tipuri de virusuri.

Poți vedea acest videoclip ca să înțelegi mai bine toată situația: