”Mai mult respect pentru maghiari”: declarațiile lui Iohannis, pretext de conflict internațional

”Mai mult respect pentru maghiari”: declarațiile lui Iohannis, pretext de conflict internațional

Președintele Klaus Iohannis s-ar putea să fi avut ieri cel mai agresiv discurs împotriva PSD de la ocuparea postului de șef de stat. În acele momente, a atacat prin alianță și UDMR-ul, iar reacția de la Budapesta nu a întârziat să apară.

La scurt timp după ce a aflat că proiectul de lege care prevede autonomia Ținutului Secuiesc a trecut de Camera Deputaților, Iohannis a ieșit la TV și a ținut un discurs agresiv, sarcastic și cu note discrete de naționalism extremist. UDMR-iștii au comparat reacția respectivă cu discursurile lui Corneliu Vadim Tudor de acum aproximativ un deceniu.

„E incredibil ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României În timp ce noi, eu, Guvernul, ne luptăm cu pandemia de coronavirus, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor”, a vociferat Iohannis la TV.

Dincolo de manifestările PSD pe marginea subiectului, primii care s-au sensibilizat de cuvintele președintelui au fost membrii UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor. ​„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, a scris Klemen Hunor pe Facebook.

Câteva ore mai târziu, Ministrul de Externe al Ungariei a intrat și el în horă cu un atac la președinte și o solicitarea, ”mai mult respect pentru maghiari”. „Noi suntem interesați să menținem relații bune cu România întrucât suntem parteneri economici importanți. Dar și maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul ca cele două state să aibă o relație normală. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanți ai statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea bunelor relații de vecinătate.

Astăzi, președintele României a făcut o declarație în mod expres necivilizată și propice pentru incitarea la ură. Dlui Iohannis trebuie să-i fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor din Ardeal și Secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea cererea, mesajul și apelul nostru către președintele României este simplu: Mai mult respect pentru maghiari”, a spus Ministrul ungar de Externe.

Lucrurile s-ar fi oprit aici, dacă ministrul Afacerilor Externe din România nu ar fi simțit nevoia să amplifice conflictul internațional plecat de la gestul lui Marcel Ciolacu prin care a permis adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc. Este important de reținut că președintele interimar al PSD este și președintele Camerei Deputaților, iar din această poziție a permis trecerea proiectului legislativ de camera inferioară a parlamentului.

„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect. Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”, se arată într-un comunicat al MAE, provocat de afirmațiile lui Szijjarto Peter.

Potrivit aceluiași comunicat public, Ministerul român de Externe „s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale”. Reamintim că recent ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, l-a criticat într-o postare pe Facebook pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, pe care l-a acuzat de „isterii mincinoase”, după ce diplomatul i-ar fi luat apărarea unuia dintre parlamentarii maghiari ai opoziţiei, insultat în Parlament când a adus critici guvernului Viktor Orban pentru materialele medicale trimise maghiarilor din România.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: