27 mai 2020 | 07:52

Învierea „de Constanța”, virală pe internet: câte vizualizări a făcut, chiar dacă nu este „adevărata slujbă a Învierii”

CHESTII
Învierea „de Constanța”, virală pe internet: câte vizualizări a făcut, chiar dacă nu este „adevărata slujbă a Învierii”

Într-o mișcare fără precedent a Arhiepiscopiei Tomisului, în contradicție cu decizia Patrierhiei Române, ÎPS Teodosie și-a făcut propria Înviere. Fără niciun fundament religios sau o referință în calendarul creștin, evenimentul s-a viralizat rapid pe internet.

Pâna la momentul publicării acestui material, aproximativ 300.000 de oameni au văzut înregistrarea ”Slujbei Odovaniei Învierii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Catedrala Sfinții Ap. Petru și Pavel din Constanța” de pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului. Evenimentul s-a petrecut pe parcursul nopții, începând cu 23:30. Înregistrarea are aproximativ cinci ore și 30 de minute. Valoarea este absolut fabuloasă, mai ales dacă ai în vedere că evenimentul a fost definit ca fals de către oficialii Patriarhiei Române.

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită <<Odovania Învierii>> și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local”, a transmis marți purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

În același comunicat, oficialul a insistat pe faptul că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși”.

Ca referință, decizia unei învieri ”de-al doilea” a fost luată absolut aleatoriu săptămâna trecută de către Arhiepiscopia Tomisului și s-a aplicat la toate bisericile și mânăstirile care țin de arhiepiscopie. Argumentului ÎPS Teodosie a fost că acest eveniment este realizat ca urmare „a dorințelor neîmplinte” ale credincioșilor de a duce lumină acasă.

„Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă. Prin urmare, pentru a repara acest neajuns, (…) în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști”, se arăta în mesajul transmis în urmă cu o săptămână de Arhiepiscopie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele