Cum am ajuns la mașini electrice, zburătoare și alte automobile bizare

Cum am ajuns la mașini electrice, zburătoare și alte automobile bizare

Vei fi surprins să afli că mașinile electrice ale lui Elon Musk își au originile într-o invenție de acum mai mult de 200 de ani, că mașinile zburătoare sunt folosite încă de după cel de-Al Doilea Război Mondial și că invențiile moderne sunt, de fapt, doar invenții vechi uitate.

Mașini electrice – de la Anjos Jedlick la Elon Musk

În 2018 Elon Musk a lansat mașina electrică Tesla în spațiu. Cu siguranță îți amintești tot hype-ul care a fost produs de un astfel de eveniment.

După toți acești ani mașina s-a apropiat de Marte – s-a apropiat la scară spațială, adică a ajuns la 7,41 milioane de kilometri de planeta roșie – dar înainte de a ajunge la ea, mașina electrică a parcurs un drum foarte lung. Însă nu un drum prin galaxia noastră, ci un drum prin istorie. Mașinile electrice au apărut de fapt înaintea celor cu motor obișnuit pe benzină.

În 1828, inventatorul maghiar Anjos Jedlick a creat o mașină electrică care arăta mai degrabă ca un skateboard – dar da, acest lucru a funcționat cu adevărat. Cu toate acestea, este puțin probabil ca un adult să fi putut să o conducă.

prima masina electrica

Această mașină însă, a apărut în 1948, și avea autonomie de cinci ore, cu toate că experiența încărcării poate nu era cea mai high-tech – cablul de reîncărcare era aruncat pe fereastră și conectat la mașină. Partea bună era că întregul proces de încărcare se încheia într-o oră.

masina electrica

Două secole de la prima mașină electrică în zadar

Deci, mașinile electrice nu au fost inventate de Elon Musk și nici măcar de alți tipi de la Tesla. Totul a început cu mult timp în urmă.

Dar dacă mașinile electrice au fost fabricate cu mult timp în urmă, de ce am folosit benzină tot acest timp poluând mediul?

Din 1828 și până astăzi decalajul este de aproape 200 de ani. Strămoșii noștri nu și-au dat seama cât de utilă a fost tehnologia pe care au inventat-o?

E puțin mai complicat de atât. Ca să înțelegem acest lucru, trebuie să ne întoarcem la acea epocă.

De la sfârșitul secolului al XIX-lea, Statele Unite și alte țări dezvoltate au început o eră de creștere economică rapidă. Și acolo unde există mulți bani, oamenii talentați sunt capabili să creeze invenții diferite, atât geniale, cât și absolut delirante sau ambele.

Cum ar fi un dispozitiv numit mono wheels – o motocicletă amplasată în interiorul unei roți. Nu știu cum i-ar fi putut veni ideea în minte cuiva, dar în 1927 chiar și copiii mici puteau să se plimbe cu astfel de mono roți.

mono wheels

Destul de ciudat, mono wheels sunt folosite și astăzi, însă acum nu este doar o distracție pentru copiii de trei sau patru ani, ci un sport serios pentru fanii adrenalinei. Unii oameni chiar au reușit să stabilească recorduri pe mono wheels. Conform cărții recordurilor, viteza maximă depășește ușor 117 kilometri pe oră.

mono wheels

Mașinile electrice s-au dezvoltat în mod activ și au fost foarte populare. Din 1900 până în 1910, 38% din mașinile Statelor Unite aveau motoare electrice, 40% aveau motoare cu abur și doar 22% aveau motoare pe benzină.

Probabil că aceste cifre nu înseamnă nimic, așa că iată o comparație simplă: acum mașinile electrice reprezintă 0,7% din mașinile din lume.

Inițial, rezerva de putere și viteza mașinilor electrice și pe benzină erau cam aceleași. Principalul dezavantaj al mașinilor electrice era un sistem complex de reîncărcare și prețul mult mai mic al benzinei, motive pentru care mașinile electrice au ieșit de pe piață.

Interesul pentru ele a crescut și a scăzut de ceva vreme și totul din cauza unei schimbări a prețului petrolului. A durat aproape 200 de ani ca oamenii să se uite în jur să vadă rezultatele activităților și să ia în considerare mașinile electrice.

Desigur, au existat și alte motive care au încetinit dezvoltarea mașinilor electrice și care le-au pus deoparte pentru aproape două secole: războaiele mondiale.

În contextul războaielor, toate cercetările s-au îndreptat într-o direcție diferită și valorile s-au schimbat dramatic. Nimeni nu s-ar gândi la mono wheels atunci când întreaga lume se concentra asupra armelor, tancurilor și a soldaților.

Fără mașini electrice, dar cu tancuri all-terrain

Cu toate acestea, în anii ’40 un inventator, Ali Agnite, s-a gândit să creeze un vehicul unic all-terrain. A inventat conceptul de roți semisferice uriașe înclinate și până în 1950 a dezvoltat un prototip numit Rhino. Și nu era doar un vehicul pentru toate terenurile, ci un amfibian capabil să meargă pe orice suprafață.

Rhino

Centrul de greutate scăzut a permis Rhino să se întoarcă cu 75 de grade fără să se răstoarne, iar întreaga mașină cântărea cinci tone, în ciuda corpului din aluminiu.

Unii oameni au crezut că inventatorul a vrut să creeze o alternativă mai bună pentru tancuri, dar să fim sinceri, Rhino este neobișnuit, cu un aer bizar și complet nepotrivit pentru o platformă mobilă de artilerie. Iar roțile din aluminiu sunt, de asemenea, o alegere ciudată pentru un vehicul blindat.

Mașini zburătoare – de la fantezie la realitate, acum multe decenii

Trecutul a fost plin și de alte prototipuri și idei interesante, printre care mașinile zburătoare, pe care le tot vezi în filme și în încercările producătorilor auto de a inova piața.

Se pare că omenirea a avut toate șansele să zboare încă de acum mai multe decenii. De exemplu, mașina civilă Curtis Wright model 2500 Air Car din 1959, mergea fără roți și folosea motoare de aviație plasate sub capota și sub capacul portbagajului – ceva apropiat de un zbor, putem spune.

air car

Pentru a putea zbura, au alimentat două ventilatoare puternice, iar mașina a plutit la aproximativ 38 de centimetri de sol, deși cântărea mai mult de o mie de kilograme.

În 1934 inventatorul Waldo Waterman a creat un fel de aeronavă cu aripi detașabile. Chiar a construit câteva specimene, dintre care unele chiar au fost testate în zboruri reale, dar, ca rezultat, mașina zburătoare și-a terminat zilele într-un muzeu.

masina aripi detasabile

Din păcate în oamenii din secolul al XX-lea nu au putut termina treaba, dar contemporanii noștri au continuat și poți vedea acum hovercrafts și prototipuri destul de funcționale de mașini zburătoare.

De exemplu, Terrafugia Transition cu aripi pliabile. Prin proiectare, se va deplasa pe asfalt la viteze normale de autostradă și în aer va putea să ajungă din urmă avioanele sportive, dar ar trebui să încapă într-un garaj auto standard.

terrafugia transition

Printre alte prototipuri ciudate de mașini zburătoare se număra și o platformă zburătoare. Acest design a fost numită Hiller vz1 Pawnee și a fost dezvoltată la sfârșitul anilor 40, desigur, pentru nevoile armatei. Au fost produse șase unități în total. În ciuda faptului că platforma era stabilă și pilotul avea cum să cadă, armata americană a găsit invenția impracticabilă.

platforma zburatoare hiller pawnee

Un astfel de dispozitiv nu poate fi folosit ca o mașină de luptă, platforma zbura prea jos, era prea lentă și prea mică. Două din cele șase prototipuri au supraviețuit tuturor testelor și ambele sunt în muzee.

Inspirație pentru James Bond – mașina amfibie

Printre invențiile trăsnite care au stat la baza altor invenții mai moderne se numără și prima mașină amfibie din istorie, pe care oricine ar fi putut să o cumpere.

Amphicar 770 a fost produsă în Germania în anii ‘60. Mașina a fost creată pentru a fi folosită de cei care locuiau pe malurile râurilor pentru a economisi bani la cumpărarea unei bărci.

amphicar

 

Au fost produse aproximativ 3 800 de exemplare în total, dar amfibianul nu a atins niciodată succesul comercial. Era nevoie de un permis de conducere special pentru a conduce mașina pe apă, iar puterea motorului nu a fost suficientă pentru a se deplasa rapid pe uscat.

Dar se pare că această mașină i-a inspirat pe piloții James Bond, deși agentul 007 a primit un model cu un design mai plăcut.

james bond amphicar

Astăzi umanitatea a învățat cum să creeze lucruri cu adevărat mișto. Și pare că mai e doar puțin până când vom ajunge ca realitatea în care trăim să arate ca într-unul dintre acele filme fantastice la care te uiți mut de uimire.

Însă un lucru e știut acum: aproape orice tehnologie utilizată în prezent a fost inventată mult mai devreme. Inventatorii moderni au găsit pur și simplu o utilizare demnă pentru timpurile în care trăim.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: