Influencer online și om al străzii: cazul ciudat al unei ”vedete” de pe rețelele de socializare

Influencer online și om al străzii: cazul ciudat al unei ”vedete” de pe rețelele de socializare

Cei mai mulți dintre noi asociază ideea de influencer cu o persoană care generează sume semnificative de bani din activitatea sa online, postări pe Facebook, Twitter, Instagram, YouTube sau TikTok. În realitate, situația este un pic mai complicată.

Pandemia de Covid-19 a făcut ravagii și printre influenceri, nu doar printre angajații din HoReCa, oamenii din industria aeronautică sau a ospitalității. Cel mai bun caz pentru a ilustra situația dezastruoasă în care poți ajunge în doar câteva luni este cel al lui Joaquin Carmona, în vârstă de 40 de ani.

Bărbatul din Spania este unul dintre cei mai cunoscuți utilizatori de Twitter din această țară, chiar dacă are doar 20.000 de urmăritori. Viața sa nu a fost niciodată simplă, dar din postările regulate despre atletism a devenit destul de popular în mediul online, iar un număr mare de sportivi profesioniști își luau informațiile de la el.

Ca referință, până să înceapă pandemia, în fiecare zi, încărca imagini și clipuri din acest domeniu al atletismului. Postările au încetat însă pe data de 15 martie, când a au fost implementate primele măsuri pentru prevenirea răspândirii. Nu a durat mult până când urmăritorii lui au fost îngrijorați în legătură cu destinul influencerului.

Mulți au fost convinși că și-a pierdut viața din cauza infectării cu Covid-19. S-au făcut eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu el, iar câțiva jurnaliști de la sport.es i-au dat de urmă. Povestea pe care au descoperit-o când l-au localizat pe Joaquin Carmona nu a fost însă una deloc îmbucurătoare.

Bărbatul este un om al străzii și locuiește în Madrid, unde doarme pe o saltea. Din cauza stării de urgență introduse în Spania, nu a mai putut să fie activ pe Twitter. Ultima sa postare a fost făcut-o dintr-o stație de metrou, dar a fost evacuat de acolo de poliție. Din acel moment, nu a mai avut WiFi. Nu a ajutat nici faptul că toate barurile și cafenele în care ar fi putut să stea pe internet au fost închise în această perioadă.  ”Vreau să mă întorc pe Twitter, dar adevărul e că acum nu se poate”, le-a zis el jurnaliștilor spanioli.

Carmona a ajuns la Madrid la 19 ani. O vreme a împărțit fluturași, apoi a avut un mic magazin de înghețată. Când acesta n-a mai mers, au început problemele, iar influencerul a trăit de pe o zi pe alta, mulțumindu-se cu puțin. ”Am mâncat din gunoi. Până și salteaua pe care dorm e găsită pe stradă”, povestește influencerul despre perioada de la începutul pandemiei.

Bărbatul s-a folosit de Twitter ca de o formă de terapie. Din păcate, nu o mai are nici pe asta. „Twitter-ul mă face să uit de toate acestea și îmi permite să scriu despre una dintre marile mele pasiuni, atletismul. Faptul că pe Twitter îi fac pe oameni să se simtă bine mă determină să cred că cel puțin fac ceva corect”, a mai zis el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: