Google a făcut SMS-ul mai bun și la fel de sigur ca WhatsApp: ce rol are RCS aici?

Google a făcut SMS-ul mai bun și la fel de sigur ca WhatsApp: ce rol are RCS aici?

După doi ani lungi și complicați, fiecare utilizator Android din întreaga lume (în afara Chinei și Rusiei) are acum acces la textul de ultimă generație care înlocuiește SMS-urile făcut de Google.

Google oferă direct servicii de chat RCS (Rich Communication Services) prin intermediul aplicației sale Android Messages pentru oricine o instalează și o folosește ca aplicație de text implicită.

La fel de important, Google a anunțat că începe, în cele din urmă, să activeze o funcție cheie de confidențialitate: criptarea end-to-end. Pentru utilizatorii de Android care utilizează Android Messages, chat-urile individuale vor fi în cele din urmă criptate end-to-end în mod implicit, ceea ce înseamnă că, teoretic, nici operatorii, și nici Google nu vor putea citi conținutul acestor mesaje.

Este un pas important în segmentul confidențialității, deoarece ar putea însemna că înlocuirea de facto a SMS-urilor va fi, în mod implicit, privată pe smartphone-urile cu Android, utilizat de marea majoritate a oamenilor din întreaga lume.

Va adopta și Apple sistemul pentru mesaje?

În esență, standardul RCS pe care Google îl implementează ar trebui să fie, cel puțin teoretic, o alternativă perfectă la iMessage de pe iPhone. iMessage este unul dintre principalele motive pentru care utilizatorii de iPhone laudă sistemul de operare de pe acesta.

În ceea ce privește persoanele care utilizează cealaltă platformă pentru smartphone – iPhone – nu e nicio informație dacă Apple intenționează să adopte standardul RCS. Dar, pe măsură ce fiecare operator din întreaga lume adoptă această variantă a unei căi mai clare spre asigurarea comunicării private, ar fi destul de probabil s-o aplice și Apple.

Compania a început să lase treptat utilizatorii din diferite țări să primească servicii RCS direct de la Google, mai degrabă decât să aștepte ca operatorul lor să îl activeze. Acum, tot compania a anunțat că procesul este complet și că RCS este disponibil prin Android Messages oriunde Google își oferă serviciile (adică nu în China).

Disponibilitatea la nivel mondial este o fază importantă, iar faptul că Google se bazează pe RCS pentru a crea, în cele din urmă, Android Messages criptată end-to-end este o veste mult așteptată. Deci, să analizăm cum va funcționa exact, deoarece există câteva lucruri de care trebuie să fii conștient.

În primul rând, serviciul va fi lansat în versiunea beta luna aceasta, dar Google nu are un calendar pentru momentul în care chat-urile criptate vor ajunge în aplicația principală. Și în ceea ce privește persoanele care doresc să aibă Android Messages, reține că, ca de obicei, Google va lansa funcționalitatea treptat, astfel încât s-ar putea să nu o primești chiar imediat.

Criptarea end-to-end va funcționa numai pe chaturile unu-la-unu, numai atunci când ambii utilizatori utilizează Android Messages și au primit actualizarea. Activarea criptării end-to-end pe chat-urile de grup este o problemă mult mai dificilă, așa că Google nu se va angaja deocamdată în extinderea funcției.

SMS-urile devin astfel complet învechite și sunt înlocuite de acest sistem de la Google

Android Messages de pe web sunt pur și simplu un portal către aplicația de mesagerie de pe telefonul tău, așa că la fel ca Signal și WhatsApp, textele pe care le trimiți în acea interfață vor fi, de asemenea, criptate. Vorbind despre Signal, Google a selectat Signal Protocol pentru implementarea criptării sale – la fel ca WhatsApp.

De asemenea, compania a spus că ar fi fericită să colaboreze cu orice companie pentru a lucra la compatibilitate. Google a publicat, de asemenea, o scurtă lucrare tehnică disponibilă, care oferă o imagine de ansamblu a metodei Google de criptare a mesajelor pe Android.

Este oportun așadar, să ne gândim la anunțurile acestea ca parte a unui proces în evoluție, mai degrabă decât ca la o lansare. Multe lucruri din tehnologie au momente mari, strălucitoare, în care produsele devin disponibile imediat și încep să aibă un impact imediat. Tehnologia RCS nu este unul dintre aceste lucruri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: