Pericol pentru utilizatorii Android: milioane de parole, mesaje și numere de telefon au fost expuse

Pericol pentru utilizatorii Android: milioane de parole, mesaje și numere de telefon au fost expuse

Milioane de parole, mesaje și numere de telefon au scăpat pe internet din cauza unei grave probleme de securitate. Sunt expuși utilizatorii Android, din moment ce problema a plecat de la Firebase, platforma Google pusă la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații.

Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit probleme grave din cauza platformei Firebase, dedicată dezvoltatorilor de aplicații. Aproximativ 4.000 de aplicații care rulează pe Android au expus datele sensibile a milioane de utilizatori.

Astfel, au fost expuse parole, numere de telefon și chiar și mesaje, arată o cercetare realizată de cei de la Comparitech.com, un grup de experți specializați în securitate cibernetică. Problema a pornit de la Firebase, platforma pe care sunt stocate aplicațiile Android și care se găsesc o treime dintre toate aplicațiile pe care le găsești în Google Play Store.

Cum au fost expuse parolele, mesajele și numerele de telefon

Experții au analizat aproape 20% dintre toate aplicațiile care se găsesc în magazinul Google și au descoperit că aproximativ 4.200 dintre ele au grave probleme de securitate. Mai exact, sunt configurate de așa natură încât pot expune date sensibile și informațiile personale ale celor care le folosesc.

Comparitech a descoperit că aceste aplicații vulnerabile au fost instalate de peste 4 miliarde de ori de utilizatorii Android. Asta înseamnă că datele acestora ar fi putut ajunge pe mâinile hackerilor. Majoritatea aplicațiilor sunt din zona de gaming.

S-ar putea chiar ca problema să fie mai mare decât e prezentată acum. Specialiștii cred că numărul aplicațiilor vulnerabile ar putea fi, în realitate, mult mai mare: adică undeva la peste 24.000.  Specialiștii care au descoperit problemele i-au informat pe cei de la Google despre aceste vulnerabilități.

Gigantul american susține că va investiga problemele semnalate și-i sfătuiește pe dezvoltatorii care au remarcat astfel de probleme să semnaleze orice fel de problemă, mai ales că e vorba de date sensibile precum numere de telefon și mesaje private.