Giganții tech nu mai caută studii superioare: de ce n-au niciun avantaj la Google, Apple
În timp ce legislația din România pune accent pe studii superioare cu sființenie, marile companii ale lumii au renunțat la diplome pentru viitorii angajați. Ce s-a schimbat?
În România, educația este mai importantă ca niciodată, iar aceste detalii sunt trecute în lege. Nu poți fi angajat la nicio firmă în poziție de management fără a fi absolvent de facultate. Nu mai poți nici măcar să faci școala de șoferi și, implicit, să-ți iei carnetul, fără a fi absolvent de zece clase.
Pe de altă parte, companii precum Google, Apple, Hilton, Ernst & Young sau Starbucks nu mai fac nicio referință la studii superioare în anunțurile de angajare, atât pentru posturi din Statele Unite, cât și din Europa. Această schimbare de politică a devenit din ce în ce mai evidentă în ultimul deceniu.
Explicația este una cât se poate de simplă și are legătură cu formatul de învățământ învechit, chiar și în unele facultăți de top, care nu pregătește studentul pentru practică în ”lumea reală”. În consecință, angajatorii caută oameni capabili, dornici de muncă, cu voință de învățare, care să își dezvolte abilitățile utile la locul de muncă. Aceasta este consecința la care a ajuns Forumul Economic Mondial.
Partea fascinantă este că, în România, situația practică este una similară. Proaspeții angajați urmează cursuri de formare profesională după angajare. În același timp însă, ei trebuie să aibă studii superioare pentru a intra pe ușă la un interviu.
Experții în domeniul resurselor umane conștientizează faptul că educația antichizată reprezintă o cauză majoră a acestei situații în care studiile superioare nu mai sunt relevante. Din păcate, nu pot face prea multe lucruri pentru a schimba asta.
“Profesorul va trebui să-i inspire pe copii să le încurajeze pasiunile, adică rolul este altul, formatul claselor trebuie să fie altul, nu mai e cu bănci din care te ridici până o să spui ceva, acum se lucrează pe grupe, în proiecte, e cu totul și cu totul altceva”, a explicat Radu Manolescu, K.M.Trust & Partners. Aceasta este soluția în opinia lui.
Cu alte cuvinte, accentul ar trebui să se pună pe aptitudini reale, nu principii teoretice. Potrivit unui raport făcut de organizaţia World Economic Forum, cele mai solicitate abilităţi în 2020, în creştere față de anul trecut, sunt cele de rezolvare a situaţiilor complexe, de socializare, de gândire analitică şi organizare. Abia apoi, sunt cele tehnice şi fizice. La ora actuală, asta este ceea ce caută directorii de resurse umane ai marilor companii.