17 iun. 2020 | 08:00

Discriminarea împotriva comunității LGBTQ, legiferată în România: legea care va schimba învățământul, peste noapte

ACTUALITATE
Discriminarea împotriva comunității LGBTQ, legiferată în România: legea care va schimba învățământul, peste noapte

Legea Educației Naționale a fost modificată la finalul zilei de ieri, la inițiativa PMP, cu o serie de măsuri împotriva comunității LGBTQ, în opoziție obligațiile legale ale României ca membră în Uniunea Europeană.

Senatul, din poziția de cameră decizională, a adoptat o modificare la Legea Educației Naționale cu un singur scop. Aceasta modifică conținutul tuturor cursurilor din învățământul preuniversitar și universitar. Legea urmează să ajungă pe masa președintelui, care are dreptul să o trimită înapoi în Parlament.

În cazul în care Klaus Iohannis este de acord cu ea, se va interzice prin lege orice referire la identitatea de gen, ”înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, în sistemul educațional românesc. Dacă va intra în vigoare, această modificare va contravine autonomie universitare și va avea repercusiuni pe termen lung. Ca exemplu, vor fi eliminate din facultăți cursurile despre identitatea de gen și egalitate de șanse. În plus, masteratele specializate în aceeași direcție vor fi desființate.

Această manifestare de discriminare instituționalizată inițiată de PMP a fost criticată și de fundația ACCEPT. Ca referință, modificarea votată de Parlament se aduce alineatului 1, litera e din articolul 7 al Legii Educației Naționale.

”În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară sunt interzise:
  • e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, arată proiectul adoptat azi de Senat.

Inițiativa legislativă a fost pe placul senatorilor, bucurându-se de 81 de voturi pentru, 22 de voturi împotrivă și 27 de abțineri. Senatorii PNL, care reprezintă poziția Guvernului în Parlament, s-au abținut. Au vot pentru membrii PSD și PMP. Membrii USR au fost singurii care au votat împotrivă, conform spuselor senatorului USR Vlad Alexandrescu.

”Domeniile universitare care oferă studii de gen, masterate specializate vor fi desființate. Persoanele pregătite pentru a ocupa poziții de expert în egalitatea de șanse vor deveni suspecte și va trebui să se recalifice. Literatura științifică ce definește și folosește termenul de gen va fi interzisă. Cercetările științifice despre gen făcute de marile universități din străinătate vor fi confiscate. Accesul la cunoaștere al elevilor și studenților va fi blocat”, a scris Vlad Alexandrescu pe pagina personală de Facebook.

Dincolo de adoptarea unei legi care se aliniază cu măsurile extremiste impuse în Ungaria de către Viktor Orban sau în Polonia, marea problemă este alta. Dincolo de faptul că este primul pas spre ”poliția gândirii”, această măsură pune România într-o situație dificilă.

”Contravenim astfel obligațiilor asumate de Romania prin Convenția ONU privind drepturile copilului si prin Convenția privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Încălcăm grav legislația antidiscriminare (inclusiv pe criteriul orientării sexuale, privind persoanele LGBT) și legislația egalității de gen, ambele fiind obligații legale ale României la aderarea la Uniunea Europeană”, a scris senatorul pe pagina de Facebook.

Oficialii ACCEPT își pun speranța în președintele Klaus Iohannis, dar este greu de estimat dacă va fi deschis la ideea de a părea că este un susținător al comunității transgender. ”Președintele trebuie să apere integritatea spațiului educațional, libertatea de gândire și exprimare academică, care asigură elevilor, studenților și profesioniștilor acces la informații corecte bazate pe știință, nu prejudecată și bigotism religios”, arată un comunicat al Asociației. În același document ACCEPT se atrage atenția asupra faptului că în România trăiesc aproximativ 120.000 de persoane transgender, a căror identitate și drepturi sunt sabotate de Parlamentul României.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele