Cum a ajuns Google să primească amendă de la CNCD: ce legătură are „Catedrala Prostirii Neamului”

Cum a ajuns Google să primească amendă de la CNCD: ce legătură are

CNCD – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării – e instituția din România care veghează să nu existe derapaje în zona în care activează. Câteodată, însă, face exces de zel și ultima dată a luat în vizor Google România.

Catedrala Mântuirii Neamului e un proiect care a stârnit multe dezbateri aprinse. S-a vorbit mult despre sumele uriașe de bani pe care le-a înghițit, iar Primăria Capitalei a fost acuzată că direcționează banii spre astfel de proiecte, în loc să investească în școli sau spitale.

Voci critice vor exista întotdeauna, indiferent de proiecte, dar au existat și unii care au preferat să trateze cu umor toată situația. Așa că au apelat la Google Maps pentru schimba numele catedralei de lângă hotelul Marriot din București în „Catedrala Prostirii Neamului”.

Gluma a tot circulat pe net. Până când a intervenit CNCD, care consideră că Google a comis un derapaj. Așa că a decis să amendeze compania americană.

Google, amendată din cauza „Catedralei Prostirii Neamului”

CNCD a decis să amendeze Google România cu suma de 10.000 de lei din cauza faptului că nu a luat nicio măsură. Mai mult, susține instituția, Google Ireland Limited – filiala care administrează lucrurile pe continent – nu a fost informată cu privire la schimbarea pe Google Maps a denumirii Catedralei Mântuirii Neamului cu „Catedrala prostirii neamului”.

„Fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, se arată într-un comunicat CNCD.

De asemenea, Colegiul CNCD îi obligă pe americani să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română), se mai arată în comunicat.

Între timp, însă, gluma nu mai apare pe Google Maps.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la gluma de pe internet și susținea că „este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România”.

El califică această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”.

Citește și: