Contractele RCA, suspendate pentru sute de mii de mașini: ce a decis Ministerul Transporturilor

Contractele RCA, suspendate pentru sute de mii de mașini: ce a decis Ministerul Transporturilor

Contractele RCA vor fi suspendate pentru sute de mii de mașini în anumite condiții. Decizia ar fi fost luată la Ministerul Transporturilor, în cadrul unei întâlniri la care au participat toate părțile implicate.

Ministerul Transporturilor i-a chemat la discuții pe toți actorii implicați în piața asigurărilor RCA. Printre ei se numără reprezentanții ASF – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, arbitrul pieței, dar și transportatorii. În urma discuțiilor, s-ar fi luat decizia ca sute de mii de mașini să fie scutite de plata RCA. De precizat că la discuții n-au participat și firmele de asigurări, scrie economica. net.

Practic, aceste contracte pot fi suspendate.

Contractele RCA, suspendate pe perioada crizei

Cum spuneam, decizia se aplică doar pentru câteva sute de mii de mașini și există niște condiții. Aici intră camioanele folosite la transport marfă cât și autocarele, microbuzele și taxiurile înregistrate pe persoană fizică. Ar fi vorba de aproximativ 450.000 de vehicule.

Condiția principală este aceea ca vehiculul să nu fie utilizat în perioada suspendării.

Cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară sunt cei care trebuie să vină cu soluția tehnică. Surse din interior susțin că se va lucra pe legea care reglementează piața RCA, valabilă din 2017, mai exact pe două articole – 6 și 7. Noile polițe ar putea fi încheiate sub această formă:

  • (6)Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului, cu obligaţia depunerii plăcuţelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat. Procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare se stabileşte prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, A.S.F.şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene
  • (7)Asiguratul are obligaţia ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spaţiu privat, în afara domeniului public. Neîndeplinirea acestei obligaţii este asimilată cu încălcarea obligaţiei de asigurare şi neîndeplinirea obligaţiei de a depune plăcuţele de înmatriculare şi se sancţionează contravenţional conform art. 37 alin(9).

Transportatorii susțin că veniturile le-au fost puternic afectate de criza coronavirus. Mai exact, afacerile ar fi scăzut cu 90% pe anumite segmente. Pe de altă parte, piața asigurărilor auto obligatorii este extrem de concentrată. Asta înseamnă că cea mai mare presiune va fi, de fapt, pe firma City Insurance, cea care deține o foarte mare pondere și care se află și într-un proces de redresare.

Majoritatea polițelor RCA din domeniul transporturilor ar fi încheiate pe o perioadă de șase luni.

Citește și: