Amendă uriașă pe piața RCA: care-i compania care ar fi întârziat cu plățile

Amendă uriașă pe piața RCA: care-i compania care ar fi întârziat cu plățile

Persistă problemele pe piața RCA. Una dintre companiile de asigurări la care (probabil) ai și tu asigurare a primit o amendă uriașă din partea ASF.

O companie de asigurări din România, care vinde polițe RCA, a primit o amendă uriașă din partea ASF – Autoritatea pentru Supravegherea Financiară. E vorba de Euroins, susțin surse din piață citate de Profit.ro.

Amenda dictată e una dintre cele mai mari date vreodată de instituția care supraveghează, între altele, și piața asigurărilor. ASF a amendat Euroins  pentru că ar fi întârziat plata despăgubirilor aferente polițelor RCA. De asemenea, se urmărește plasarea asigurătorului într-o administrare specială.

Ce amendă a primit Euroins din partea ASF

Euroins a fost amendată cu suma de 500.000 de lei, una dintre cele mai mari amenzi dictate de ASF de-a lungul timpului. Este, deja, a treia oară când compania de asigurări este sancționată în acest fel.

Cea mai mare amendă dictată de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară este 750.000 de lei și a fost acordată NN Pensii în aprilie 2017.

Acum, amenda primită de Euroins a fost dată după ce compania, controlată de bulgarii de la Eurohold, a fost sancționată prima dată pentru întârzierea achitării despăgubirilor auto către păgubiți în toamna anului 2019.  E a doua amendă în decurs de două săptămâni, întrucât Euroins a mai fost sancționată cu 100.000 de lei recent.

Cu o cotă de 11,6% din piața asigurărilor generale și de viață, Euroins este al patrulea jucător de profil, după City Insurance, Allianz-Țiriac și Omniasig VIG. Compania este al doilea mare jucător pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, cu o pondere de 32-33% din piață, după City Insurance.

Dacă va fi plasată sub administrare temporară de FGA, compania își poate pierde inclusiv conducerea.

„În decizia ASF pentru desemnarea FGA ca administrator temporar se va specifica dacă misiunea acestuia vizează supravegherea și conlucrarea cu organul de conducere al asigurătorului sau dacă acesta a fost desemnat pentru a înlocui temporar organul de conducere al asigurătorului”, se arată în norma ASF.

Citește și: