15 ian. 2020 | 11:49

CES ne-a arătat că tehnologia avansată a intrat în derizoriu și vrea să te ofenseze

ACTUALITATE
CES ne-a arătat că tehnologia avansată a intrat în derizoriu și vrea să te ofenseze
Lora DiCarlo a venit la CES 2020 cu... aparate de masaj, cumva

Din punct de vedere tehnologic, primele săptămâni ale anului gravitează în jurul CES, târgul internațional de tech desfășurat la Las Vegas. Anul acesta nu a fost o excepție de la regulă, dar multe dintre produsele anunțate și-au propus parcă să te facă să te simți prost.

Am urmărit îndeaproape creațiile anunțate la CES 2020 și, dincolo de laptopuri, tablete sau alte gadgeturi tradiționale, au existat o sumedenie de produse din categorii complet noi. Majoritatea au fost foarte ciudate. Cele mai multe nu am înțeles exact cui îi sunt destinate. Nu de puține ori, aproape că m-am gândit că cineva a vrut să spele bani investind în cercetare și dezvoltare pentru un produs care îți spune că urmează să mergi la baie să faci treaba mare. În mod autentic, acest produs există.

Tonul general al acestor gadgeturi asistate de inteligență artificială, senzori avansați și firmware-uri upgradabile a fost că noi, ca oameni, s-ar putea să fim proști. Nu știm când avem o problemă cu greutate, nu știm cum să ne spălăm pe dinți sau nu știm cum să pornim televizorul. Trebuie să facem o investiție semnificativă pentru a remedia toate aceste probleme grave specifice vieții de adult aparent.

Poate sarcasmul de mai sus pare absurd, dar voi detalia mai jos unele dintre gadgeturile care mi-au atras atenția la CES 2020 și a căror existență mi se pare inutilă, ca să înțelegi și tu despre ce este vorba.

Ce s-a anunțat la CES – versiunea absurdă și poate inutilă

bello

Bello, în foarte multe cuvinte tehnice, senzori avansați și parametri configurabili, îți atrage atenția asupra faptului că ești gras. Dacă nu vezi acest lucru de unul singur sau stai prea bine cu încrederea în tine, cumperi aparatul de mai sus și vei primi o notă pentru nivelul tău de grăsime de sub piele și starea ta generală de sănătate.

În mod previzibil, informațiile acumulate se vor sincroniza cu smartphone-uri și vei primi un calificativ de la 1 la 10 pentru sănătate ta.

DFree-Bow

Este posibil să-mi scape mie ceva, dar nu cred. DFree te notifică în momentul în care ar trebui să mergi la WC. Îl atașezi sub buric, are o baterie și e promovat pentru persoanele cu probleme intestinale. Când trebuie să faci treaba mare, îți trimite o notificare pe telefon în acest sens.

Sunt foarte curios cum au fost alese cuvintele din acel mesaj. Pe lângă senzori și procesoare, DFree folosește ultrasunete pentru a ști înaintea ta care treaba cu activitatea intestinală.

poseidon smart mirror

Oglinzile inteligente, pe lângă faptul că vin la pachet cu un preț exorbitant, fac o treabă foarte bună în a-ți atrage atenția că nu arăți bine dimineața. Niciuna nu este însă mai deșteaptă decât Poseidon, un ecran imens preinstalat cu sistemul de operare CareOS care se ancorează în toate particularitățile vieții tale, prin realitate augmentată și mulți senzori.

La fel ca o aplicație cu care mă jucam în urmă cu 15 ani, te ajută să testezi freze în timp real, un miracol efectiv. Poseidon poate fi personalizată în funcție de buget, spațiu sau preferințe cromatice. Îți spune dacă ai o problemă cu postura, te ajută să probezi virtual tipuri de machiaje și te notifică dacă ar trebui să-ți faci griji în legătură cu o aluniță.

Prea multe periuțe inteligente?

colgate-plaqless-pro

Prin intermediul noii serii de produse Colgate Plaqless Pro, cred că până și cei care au făcut periuța s-au amuzat un pic în legătură cu utilitatea ei. Nu este prima periuță de dinți inteligentă și nici prima care se conectează la telefon. S-ar putea însă să fie prima care te notifică printr-un led pe periuță câ nu știi să te speli pe dinți și că ai neglijat anumite regiuni din gură. În plus, îți va genera grafice pe smartphone, ca în imaginea de mai sus și îți va da o notă nepriceperii tale în igienă orală. Accentul față de modelele anterioare se pune pe depunerile de calcar pe care, se pare, că poate să le îndepărteze. Vine cu sfaturi, animații și provocări pentru a te ambiționa să te speli corect pe dinți.

segway

Segway a făcut un fotoliu mobil ce pare desprins din Wall-E, intitulat S-Pod. Designul său este atât de ciudat și de futurist încât te-ai simți superficial să-l clasifici doar ca un scaun cu rotile, dar asta este. Un fotoliu luxuriant pe roți care costă o avere și pare că plutește datorită celor două roți de pe spate.

walle-segway

În teorie, nu a fost creat pentru cei cu handicap, ci pentru a te deplasa în viitoare orașe inteligente, în care mașinile vor fi mai rar întâlnite. Partea de interacțiune se face printr-un joystick pe cotiera dreaptă de parcă ai fi un personaj negativ dintr-un film cu James Bond. Dacă ții joystickul într-o singură direcție la infinit începe să se învârtă, super. Versiunea comercială va atinge viteze de până la 40 kilometri pe oră și va avea o autonomie de 70 kilometri. Are nevoie de doar 2 ore la priză pentru a se încărca.

Un asistent digital care merge după tine nu e chiar cea mai proastă idee

samsung-ballie-robot-ces-technology_dezeen_2364_hero-1

Samsung Ballie este cel mai nou robot pentru acasă care integrează suficient de multe particularități inteligente încât să-ți fie frică de el și să-l închizi în dulap, începând cu faptul că te urmărește fără niciun fel de intervenție din partea ta. Este o chestie plasticoasă de dimensiunea unui grapefruit care s-ar putea să-ți aducă aminte de BB8 din Star Wars. Sunt foarte curios cât de tare se murdărește și cât de greu va fi de recunoscut după câteva săptămâni într-o casă normală. În teorie, este atât de deștept încât va citi mediul ambiant și va știi cum să comunice cu alte gadgeturi smart din casă.

Îți va porni TV-ul când ți-ai lăsat câinele singur pentru divertisment și îți va notifica aspiratorul inteligent dacă ai răsturnat niște zahăr pe jos. Probabil e foarte bun și la făcut poze și urcat în cloud, cu sau fără voia ta, dar nu s-a insistat foarte mult pe acest aspect. Nici măcar nu știm dacă va fi sau nu un produs comercial. Clipul de mai jos ar trebui să te lămurească destul de bine în privința funcționalității aparatului futurist căruia nu-i găsesc sub nicio formă loc în casa mea.

În mare, dacă ignorai valul masiv de gadgeturi sexuale care au fost prezentate la CES 2020, evenimentul din Las Vegas a fost depre dispozitivele de mai sus. Acestea sunt aparatele care ar trebui să te facă mai dependent de tehnologie, dacă nu cumva te vor convinge să fugi de ea. Sper să mi se pară doar mie că cele mai multe dintre ele sunt menite să te facă să te îndoiești de abilitățile tale mentale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele