20 sept. 2020 | 17:20

Cel puțin 11 specii de pești ar putea „merge” pe uscat dacă ar vrea. Cum e posibil?

ACTUALITATE
Cel puțin 11 specii de pești ar putea

Undeva în urmă cu aproximativ 430 de milioane de ani, un pește a decis să încerce să meargă pe uscat, iar lumea nu a mai fost niciodată la fel.

Întrebarea despre cum s-a întâmplat acest lucru îi fascinează pe biologi, așa că descoperirea acestor specii de pești cu corp potrivit locomoției pe uscat s-ar putea dovedi utilă, chiar dacă majoritatea sunt aparent prea leneși pentru a-și folosi “puterile” de micuță Ariel.

Un studiu al scheletului efectuat de o echipă internațională de cercetători indică faptul că cel puțin unsprezece specii de pești ar putea merge pe uscat.

În această lucrare, publicată în Journal of Morphology, oamenii de știință au reconstituit cu succes arborele genealogic al Balitoridae (Balitoridae), o familie de pești mici originari din Asia de Sud, Sud-Est și Est. Această familie, cunoscută și sub numele de loaches de râu sau de torent, este în prezent formată din peste 100 de specii.

Printre acestea se numără peștele cavernă (Cryptotora thamicola), singura specie vie de pești despre care știm că merge pe uscat, într-un mod similar cu modul în care o fac vertebratele cu patru membre, cum ar fi reptilele sau amfibienii.

Această abilitate a fost descoperită în 2016, când oamenii de știință au observat că animalul poate merge cu un mers secvențial lateral datorită centurii sale pelvine robuste, într-un mod similar cu cel al unei salamandre.

Printr-o analiză comparativă a ADN-ului balitoridelor, echipa a realizat o hartă evolutivă care le-a permis să identifice trei variante dominante ale anatomiei pelvine a acestei familii. Mai exact, au analizat structura osoasă a aproape 30 de specii de lacuri de râu și au stabilit trei categorii de forme pelvine.

Prin analiza formei osului care leagă coloana vertebrală de aripioarele pelvine la unele dintre speciile testate, oamenii de știință au descoperit că alte zece specii împărtășesc brâul pelvian neobișnuit de robust pe care îl au peștii cavernă.

“Peștele nu are, de obicei, nicio legătură între coloana vertebrală și aripioara pelviană”, spune Zachary Randall, biolog la Muzeul Florida. “Obișnuiam să credem că peștele cavernă este total unic. Ceea ce este cu adevărat interesant la acest studiu este că arată în detaliu că taliile pelvine robuste sunt mai frecvente decât am crezut în familia de loach fluvial”.

Identificarea acestor specii poate fi de mare ajutor pentru a afla cum au ajuns primele vertebrate să meargă pe uscat.

Mulți pești, cum ar fi speciile de pești „cu mâini” din Tasmania, pe cale de dispariție, se deplasează prin “mers” de-a lungul fundului oceanului sau al lacului. Datorită flotabilității apei care susține cea mai mare parte a greutății lor, mersul lor necesită o ajustare mult mai redusă a structurii convenționale a oaselor.

Totuși, încă rămân în mediul lor cunoscut și nu au nicio intenție spre evoluție ca strămoșul lor de acum sute de milioane de ani.