28 ian. 2020 | 08:15

Cea mai proastă veste pentru angajații români: ce se va întâmpla cu salariile în 2020, în România

ACTUALITATE
Cea mai proastă veste pentru angajații români: ce se va întâmpla cu salariile în 2020, în România

Un raport publicat la începutul acestei săptămâni atrage atenția asupra situației financiare a românilor pe 2020. Din păcate, perspectivele legate de creșterile salariale sunt sumbre.

Românii nu vor avea un an bun, dacă informațiile rezultate din sondajul publicat de curând de BestJobs se dovedesc a fi adevărate. Din câte se pare, aproximativ un sfert dintre angajatorii din țara noastră optează pentru înghețarea salariilor, în contextul în care, prețurile vor continua să crească, de la pâine la utilități. Partea surprinzătoare este că producția nu va avea de suferit.

Unul din patru angajatori a decis că în acest an nu va acorda măriri de salariu. Nici măcar cei 35,5% care au spus că vor încerca să sporească salariul angajaților nu s-au aruncat la o creștere mai mare de 5%. Cu alte cuvinte, situația este una sumbră, afectează toate domeniile de activitate și nu are legătură cu performanța ta la birou sau în uzină.

Salarii mai mari cu până la 10% vor oferi 13% dintre angajatori, iar doi din zece și-au bugetat creșteri de până la 15% pentru angajații din companie. Doar 6,5% dintre respondenți au afirmat că vor majora salariile peste acest prag.

Ca de fiecare dată, problema pleacă de la deciziile economice la nivelul ministerului de Finanțe. Un sfert din agajatori au spus că sunt forțați să se acomodeze la micșorarea bugetului personal din cauza majorării salariului minim de la 1 ianuarie. În consecință, trebuie să ia măsuri pentru restrângerea cheltuielilor din companii, de la comasarea unor funcții, până la automatizarea unor procese și restructurarea unor poziții.

Dacă vrei să te bucuri de ceva, majoritatea angajatorilor s-au angajat să ofere prime și bonuri de masă. Beneficiile extrasalariale vor continua să existe și în 2020. Cei mai mulți dintre angajatori (64,5%) mizează în continuare pe tichetele de masă, iar 58% spun că vor acorda prime pentru ocazii speciale, în timp ce 39% vor organiza petreceri pentru angajați. În plus, 38,7% dintre respondenți vor susține cheltuielile cu transportul ale angajaților, iar 35% vor investi în cursuri și traininguri de dezvoltare personală pentru angajați. Nu vor lispi teambuilding-uri, abonamente la clinici medicale private sau abonamente la săli de sport. În mod surprinzător pentru piața din România, doi din zece angajatori vor să ofere un program flexibil de muncă angajaților.

Studiul a fost efectuat pe aproximativ 214 companii mici, medii și mari în perioada 6 – 20 ianuarie 2020.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele