Care sunt șansele să-ți vezi banii de la RCA: statisticile asiguratorilor români, șocante

Care sunt șansele să-ți vezi banii de la RCA: statisticile asiguratorilor români, șocante

În teorie, o asigurare RCA vine cu siguranța că cineva îți accidentează mașina și vei fi despăgubit sau autoturismul îți va fi reparat pe cheltuiala asiguratorului. Într-un număr absolut șocant de cazuri, asta nu se întâmplă în România.

În țara noastră, peste 70% dintre asigurările RCA sunt încheiate la City Insurance și Euroins. Cele două firme, din păcate, se numără printre cele de la care îți vezi foarte greu banii pentru o eventuală reparație. Probleme sunt însă foarte grave la nivelul întregi piețe de RCA din România. În consecință, ar fi bine să fii semnificativ mai precaut în evitarea accidentelor, pentru că indiferent cine este vinovat, s-ar putea să-ți repari pe banii tăi autoturismul.

Ca să iei și mai în serios sfatul de mai sus, ai în vedere că aproximativ 50.000 de dosare de daune figurau ca fiind neachitate la finalul anului trecut, 2019. Deși mulți dintre cei afectații de această problemă mai au o speranță să-și vadă bani, aproximativ 5000 de dosare sunt însoțite de un refuz fără motiv de plată sau de o întârziere nejustificată.

În ultimele trei luni ale anului trecut, pe teritoriul României au fost înregistrate 99.000 de dosare de daună. Acestea s-au reflectat într-o cheltuială de despăgubire din partea asiguratorilor de aproximativ 239 de milioane de lei. Chiar și așa, faptul că aproximativ jumătate dintre cei care au înaintat acele dosare au rămas cu buza umflată pe la începutul acestui an, pentru o perioadă limitată sau permanent, este absolut șocant. Nu așa ar trebui să funcționeze asigurările RCA, iar astfel de practici ar trebui considerate ilegale.

În speranța obținerii unor argumente, economica.net a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) detalii în ceea ce privește ponderea mare a dosarelor neplătite. Conform oficialilor respectivei instituții, aproape 86% dintre dosarele neplătite erau incomplete la data raportării, motiv pentru care s-a refuzat plata daunei. Circa 13% din dosare (adică peste 5000) au ajuns să nu fie plătite pur și simplu din motive nespecificate de către asigurător, iar circa 1,3% sunt dosare ajunse în instanță.

„Se constată că mărimea duratei de soluționare  a dosarelor de daună, raportat la data avizării acestora, este influențată de: – data depunerii cererii de despăgubire de către persoana prejudiciată, dată care este luată ca referință de legislația în vigoare:

  • data depunerii cererii de despăgubire de către persoana prejudiciată, dată care este luată ca referință de legislația în vigoare;
  • depunerea de către persoanele prejudiciate a documentelor necesare;
  • efectuarea unor constatări suplimentare succesive;
  • efectuarea unor inestigații privind cauzele accidentelor”, au concluzionat specialiștii ASF.