Când se depun declarațiile fiscale: termenul era pe 25 martie, iar anunțul a fost făcut acum

Când se depun declarațiile fiscale: termenul era pe 25 martie, iar anunțul a fost făcut acum

Statul român are mai multe proiecte pentru ajutorarea populației și a micilor întreprinzători pe timp de criză. Din păcate, va mai trece mult timp până la implementare.

Firmele din România se apropie cu pași repezi de termenul pentru depunerea declarațiilor fiscale, stabilit în această lună pentru 25 martie. Până la acea dată, toate entitățile care întreprind activități fiscalizate pe teritoriul țării noastre trebuie să depună la ANAF documentele pentru contabilizarea lunii în curs.

În contextul pandemiei, foarte multe state din Europa au luat măsuri pentru a ajuta micii întreprinzători, dar și giganții din diverse domenii de activitate care au fost afectații de această situație. Un oficial al Ministerului Finanțelor a confirmat însă pentru Profit.ro că termenul de 25 martie rămâne în vigoare.

Partea care trădează penibilul întregii situații ține de declarațiile făcute de ministrul Finanțelor la începutul acestei săptămâni. În acel context, oficialul a insistat pe faptul că termenul de depunere a declarațiilor va fi amânat cu o lună, de pe 25 martie, până pe 25 aprilie. Motivul, evident, consta în ajutorarea firmelor românești cu un gest minim în vremea pandemiei. Nu s-a întâmplat.

Argumentul oficialilor este simplu. Propunerea de amânare a termenului de depunere a fost inclusă într-un proiect cu mai multe măsuri discutat miercuri seara de către Guvern, dar a fost exclusă din forma finală, întrucât s-a considerat că depunerea declarațiilor se poate face electronic.

În același timp, potrivit acelorași surse guvernamentale citate de Profit.ro, executivul a decis să nu amâne termenul de depunere pentru declarații, deși s-a făcut o promisiune publică în acest sens, deoarece declarațiile fiscale ar putea fi utilizate de către autorități în alt scop. Vor fi necesare în momentul în care Ministerul Economiei va face verificările necesare pentru a acorda firmelor certificatul de situație de urgență. Documentul cu pricina ar urma să fie acordat în termen de circa două zile, pe baza unei declarații pe proprie răspundere a reprezentanților firmei. Pornind de acest set de circumstanțe, Guvernul a considerat că este nevoie ca declarațiile fiscale să fie depuse la termen pentru ca Ministerul Economiei să poată face, ulterior acordării certificatului, o serie de verificări la ANAF.

Totul în România este la nivel de proiect. „Am sunat astăzi la biroul central de asistență ANAF și am întrebat dacă putem lua în considerare comunicatul de pe site-ul ANAF cu privire la prelungirea termenului pentru depunerea declarațiilor. Răspunsul a fost NU. Cică este doar un proiect. Daca va fi stabilit un nou termen prin act normativ, atunci se va prelungi”, a afirmat un contabil afectat de această situație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Profit.ro