Șase situații în care să nu te porți ca un român pus pe bișniță și ceartă

Șase situații în care să nu te porți ca un român pus pe bișniță și ceartă

Suntem în plină pandemie care, momentan, nu pleacă nicăieri. Situația se schimbă de la o zi la alta și activitățiile banale de zi cu zi nu mai sunt chiar atât de accesibile. Asta e, nu este nimeni fericit cu situația asta, dar cea mai bună șansă a noastră de a depăși cât mai repede momentul este să respectăm măsurile impuse.

Partea bună e că majoritatea oamenilor au înțeles recomandările autorităților și au avut grijă să fie responsabili și să nu trateze situația ca pe o glumă.

Evident, cu mici excepții. Sunt câțiva care continuă să sfideze prin atitudinea lor delăsătoare și prin nerespectarea măsurilor. Așa că am făcut un ghid scurt despre cum să nu fii nesimțit pe timpul pandemiei, că poate sunt oameni care nici măcar nu realizează ce fac. Poate sunt inconștienți sau pur și simplu au început să-i copieze pe alții.

Nu te lua la ceartă cu angajații din magazine

cearta1

În perioada asta toată lumea e puțin mai stresată și irascibilă decât în mod normal, însă angajații din magazine probabil că o duc mai rău decât mulți. Ei sunt solicitați constat, trebuie să reaprovizioneze rafturile care se golesc de câteva ori pe zi, să facă față la valul de oameni, să mențină ordinea, să dezinfecteze, și să reziste o zi întreagă în ritmul ăsta și fără prea multă pauză. Tot ce le mai lipsește e un client nervos care să le certe că s-au epuizat produsele, deși nu e vina lor.

Nu te înghesui la cozi, că tot nu se mișcă mai repede

coada1

Magazinele mai nou permit accesul la maxim 10 persoane odată. Restul clienților sunt nevoiți să aștepte afară, până când termină câte unul cumpărăturile. Indiferent la care coadă stai, înăuntru sau afară, respectă recomandările și păstrează o distanță de măcar un metru de cel din fața ta.

Știu că partea asta e destul de grea. Mulți români sunt obișnuiți să-ți respire în ceafă până îți flutură părul. Habar n-am exact de ce. Poate sunt traumele comunismului, poate le e frică că cineva se va strecura în fața sau poate că pur și simplu n-au bun simț și nu înțeleg conceptul de „spațiu personal”.

Nu face glume proaste cu oamenii din jur

hapciu1

Am văzut că se practică și de-astea. Oameni care zic la mișto că „au coronă”, oameni care tușesc și strănută pe alții din jur, pentru că li se pare amuzant. Era un puști pe Youtube care a făcut glumițe de genul într-un mall, dar nu o să las link spre el că asemenea content nu merită clickuri.

Ideea e că umorul în astfel de situații nu e un lucru rău, cu toții mai glumim, că efectiv nu-i sănătos să te macini și să te îngrijorezi singur non-stop. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facem mișto gratuit de oamenii din jur. Ah, și aia cu „am glumit, boss” nu este o replică care în mod magic anulează o faptă de neam prost.

Nu mai răspândi conspirații, că nu te fac să pari mai deștept

conspiratii1

Nu e nimic greșit în a fi uneori sceptic, dar asta nu înseamnă că-i o idee bună să înghiți orice teorie diferită fără să cercetezi puțin sursa informației. Deja s-a umplut internetul de tot felul de conspirații care mai de care mai ridicole. Ba că e virusul creat în laborator cu scopul de a mai tria din populație, ba că a fost un plan al Chinei să distrugă economia, ba că e doar o gripă banală din care Big Pharma vrea să scoată profit.

Poate că unii se simt mai luminați când dau peste o teorie de genul și trimit mândri mai departe. La modul că „uitați, eu nu cred tot ce mi se bagă în cap la TV”, dar în schimb aprobă orice status alarmant de pe Facebook. Dar chiar nu e dovadă de inteligență, din contră.

Nu cumpăra produse en-gros, că nu-ți trebuie atât și nici nu mori de foame

paleti1

Înțeleg, te-ai panicat, ți-e frică că ajungi izolat la domiciliu fără provizii. Dar chestia asta nu s-a întâmplat nici măcar în Italia, unde oamenii pot în continuare să-și cumpere produse. Însă isteria asta a creat un fel de reacție în lanț. Inițial s-a dus lumea să cumpere stocul necesar pentru a evita măcar o săptămână de ieșit. Apoi s-au dus alții mai panicați că se cumpără tot, așa că au avut ei grijă să golească ce-a mai rămas.

Și uite așa oamenii au ajuns să facă stocuri nesimțite de hârtie igienică, făină și conserve, în timp ce mulți n-au mai apucat nimic. E urât ce se întâmplă, mai ales că autoritățile și magazinele au promis că marfa se primește constant și nu vor exista lipsuri. Dar oamenii tot nu se pot abține.

Nu face bișniță cu produse pe OLX sau alte site-uri

bisnita1

O parte din cei care cumpără en-gros fac de fapt speculă. Au observat ei că se vinde spirtul și hârtia igienică, așa că au pândit rafturile și au golit toate produsele, ca să le vândă apoi la suprapreț. Pe OLX găseam zilele trecute spirt cu 25 de lei sticla, dar partea bună e că acum site-ul arată zero rezultate la „spirt” și „alcool sanitar”, ceea ce înseamnă că nu se mai permite genul ăsta de bișniță pe platforma lor. Recunosc, mă bucură faptul că o să rămână ăștia cu zeci de sticle în casă, că n-au unde să le mai vândă.

Nu încuraja nici tu aceste practici. Nu cumpăra produse de la cei care încearcă disperați să scape de ele. Vor realiza într-un final că ideea lor de îmbogățire a fost o tâmpenie colosală.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: