Taxiul zburător Airbus e soluția ideală pentru aglomerația din București
Taxiul zburător al Airbus ar putea revoluționa transportul public în orașele aglomerate. Zborul acestei „drone” n-a durat nici măcar un minut, dar Airbus crede că a făcut un pas important care va schimba în bine viitorul.
Compania aerospațială europeană crede că taxiul zburător este soluția decongestionării traficului urban pentru că va putea decola peste ambuteiaje. Asta ar însemna servicii de transport de tip taxi de excepție, care ar putea aduce multe beneficii companiilor de taximetrie și nu numai.
De altfel, toate companiile de transport și cele care se bazează pe acestea pierd bani serioși zilnic din cauza traficului urban greoi. Pentru că timpul înseamnă bani, Airbus vrea să schimbe modul în care oamenii vor să ajungă din punctul A în punctul B..Practic, va fi ca o dronă care va decola de la un acoperiș la altul.
Taxiul zburător testat de Airbus la sfârșitul lunii trecute a fost configurat să transporte patru persoane, iar primul său zbor a avut loc în orașul german Donauwoerth.
Prototipul se numește Airbus A³ Vahana și este menținut în aer de opt propulsoare electrice. Taxiul zburător este 100% electric, pentru că transportul viitorului trebuie să fie prietenos cu mediul.
Problema este că acest viitor se va lăsa mult așteptat, având în vedere că bateriile actuale sunt prea slabe ca să ofere o autonomie satisfăcătoare. Dacă la mașinile electrice mai poți face azi un compromis, în cazul aparatelor de zbor nu se concepe așa ceva.
O aeronavă are nevoie de o cantitate imensă de energie, mai ales la decolare și la aterizare, iar bateriile actuale nu fac față acestei cereri. Nu întâmplător nu există aeronave comerciale electrice. Probabil tot din acest motiv, taxiul zburător n-a stat în aer decât 53 de secunde, exact atât cât vezi în clipul de prezentare.
Airbus lucrează la acest proiect din 2016, iar taxiul zburător electric pe care-l vezi în imagini acum nu este prima încercare de schimbare a traficului urban.
Anul trecut, compania aerospațială a făcut parteneriat cu Rolls Royce și Siemens pentru realizarea unei aeronave asemănătoare, dar hibrid, denumită E-Fan X. Este prototipul care are mai mari șanse să concretizeze obiectivul Airbus până când vor apărea baterii mai competente pentru sistemele pur electrice.