18 feb. 2019 | 15:30

Lupta SUA împotriva Huawei oprește dezvoltarea rețelelor 5G

ACTUALITATE
Lupta SUA împotriva Huawei oprește dezvoltarea rețelelor 5G

Ofensiva SUA împotriva firmei telecom Huawei creează mair probleme pentru operatorii de telefonie mobile pe măsură ce aceștia se pregătesc pentru construirea viitoarelor rețele wireless.

Statele Unite încearcă să convingă alte țări să nu permită accesul Huawei la noua rețea 5G deoarece susține că echipamentul chinezilor poate fi folosit de guvernul de la Beijing pentru spionaj.

Huawei a negat cu vehemență că acest lucru s-ar întâmpla. Între timp, compania a avansat destul de mult în acest domeniu și dacă un operator vrea să fie primul care să aducă 5G consumatorilor atunci cam trebuie să lucreze cu firma chineză.

„Interzicerea Huawei ar crea un vid pe care nimeni nu l-ar putea umple în timp util și ar putea afecta serios dezvoltarea rețelelor 5G la nivel mondial”, a declarat Stephane Teral, expert în infrastructură telecom al firmei de cercetare IHS Markit.

Statele Unite nu are un competitor global pentru Huawei în acest departament. Cei mai mari rivali ai Huawei pe acest segment sunt Ericsson și Nokia. Totuși, cele două firme europene, s-au chinuit în ultimii ani, au dat oameni afară și au înregistrat pierderi.

Nick Read, CEO-ul Vodafone, a declarat că interzicerea utilizării echipamentului Huawei ar afecta substanțial implementarea 5G. Operatorul mobil a suspendat recent instalarea echipamentului Huawei în piețele importante din Europa pentru a analiza situația. În acest moment, planul este ca în Uniunea Europeană rețelele 5G să fie implementate prin 2020 și tot cam atunci și prin România.

Neil McRae, chief architect al grupului telecom BT din Marea Britanie, a spus că „există un singur furnizor de 5G în acest moment, iar acela este Huawei. Ceilalți trebuie să recupereze teren”.

Totuși, în decembrie 2018, reprezentanții BT au declarat că nu va include echipament Huawei pentru construirea rețelei 5G.

În același timp, serviciile de inteligență britanică au concluzionat azi, 18 februarie 2019, că este posibil să diminueze riscul utilizării echipamentului Huawei în rețelele 5G. Cei de la Centrul de securitate cibernetică au stabilit că există modalități de limitare a riscurilor de utilizare a echipamentelor Huawei în rețelele 5G. Practic, ei au zis că nu e o așa mare problemă după cum vor americanii să te facă să crezi și au decis să nu interzică Huawei la participarea construcției de rețele 5G.

Nokia și Ericsson, alternative la Huawei

Dacă operatorii nu vor să folosească Huawei atunci trebuie să apeleze la Nokia sau Ericsson, dar experții susțin că sunt cu un an în urma Huawei. Atât reprezentanții Ericsson, cât și Nokia au refuzat să comenteze asupra afacerilor Huawei, dar au susținut că sunt gata să susțină implementarea 5G în Europa și în lume.

De asemenea, executivii de la Nokia și Ericsson ar putea fi precauți în a comenta asupra situației ca să nu supere autoritățile chineze. Nokia are peste 15.000 de angajați în China, de aproape trei ori mai mult decât  în Finlanda.

„Prezența lor în China este foarte importantă. Așa că nu cred că vei vedea declarații precum „alege-ne pe noi pentru că suntem europeni și mai siguri”, este de părere Dexter Thillien, analist al firmei de cercetare Fitch Solutions.

Americanii au de ce să se teamă deoarece Huawei deține cele mai multe brevete de invenție pentru stabilirea standardului 5G. Huawei alături de HiSillicon (subsidiară Huawei) are peste 18.000 de brevete referitoare la standardul 5G. Pe când, Qualcomm, firmă americană, are doar 4.500.

În ceea ce privește deținerea de familii de brevete 5G, Samsung conduce, urmat de Huawei, Ericsson și ZTE. Totuși, ar putea fi prea devreme să stabilim cine conduce în topul implementării 5G.

„5G se află în continuare în teste. Până nu vedem rezultatele acestor teste este greu de stabilit ce furnizor este mai puternic”, spune Zhenshan Zhong analist al IDC.

Oricum ar fi, 5G va fi uriaș, iar investițiile în acestă zonă ar exploda de la 660 de milioane de dolari în 2018 la 70,9 miliarde de dolari până în 2022, conform datelor IDC. Începând cu Mobile World Congress de la finalul acestei luni vom vedea din ce în ce mai des mențiunea de 5G, atât din partea operatorilor, cât și a producătorilor de smartphone-uri.