17 apr. 2019 | 15:15

Sistemul de navigație ar putea contribui la distrugerea memoriei

ACTUALITATE
Sistemul de navigație ar putea contribui la distrugerea memoriei

Mulți dintre noi nu prea mai pleacă cu mașina fără să pornească sistemul de navigație, iar asta pare să aibă implicații asupra memoriei.

Noi dovezi arată că faptul că dependența excesivă de tehnologie ne-ar putea reduce abilitățile de învățare.

Într-o lume în care nu trebuie să-ți mai faci griji că nu știi drumul atunci când primești o adresă necunoscută, sistemul de navigație este extrem de important pentru a ajunge la destinație. Ai încredere oarbă în el și urmezi instrucțiunile fără să te gândești prea mult înainte. Totuși, probabil s-a întâmplat să te trezești că mergi în sens opus pe o stradă cu sens unic după ce ai urmat instrucțiunile de pe Waze sau Google Maps.

Ar putea să ne afecteze creierul faptul că ne bazăm prea mult pe sistemul de navigație? Studiile arată că da.

Cercetătorii au pornit de la dorința de a afla dacă folosirea tehnologiei are consecințe de lungă durată asupra memoriei sau dacă ar putea chiar cauza demență.

În trecut, o nouă destinație implica studierea unei hărți, alcătuirea unui traseu sau urmărirea atentă a indicatoarelor rutiere. Pe scurt, toate funcționau ca exerciții pentru creier. Acum te bazezi exclusiv pe tehnologia GPS, care face toată treaba pentru tine.

Un studiu University College London a arătat că acest lucru afectează activitatea părților creierului care ar fi în mod normal s-ar ocupa cu găsirea rutelor alternative în trafic.

Cum sistemul de navigație afectează memoria

Cercetătorii au studiat activitatea cerebrală a taximetriștilor din Londra, în timp ce conduceau prin traficul aglomerat și încercau să învețe străzile orașului, proces care durează aproximativ patru ani. Au comparat apoi totul cu activitatea cerebrală a șoferilor care se bazează pe sistemul de navigație atunci când conduc.

Studiul a arătat că taximetriștii care s-au familiarizat pe cont propriu cu labirintul orașului au înregistrat o creștere a activității cerebrale la nivelul hipocampusului. Hipocampusul este o zonă în lobul temporal al creierului responsabilă cu transformarea memoriei de scurtă durată în memorie de lungă durată.

Atunci când voluntarii au fost rugați să navigheze pe o rută bazată pe instrucțiunile de la sistemul de navigație, hipocampusul a rămas nestimulat.

Unii experți spun că trebuie să folosești tehnologia ca sprijin, nu ca un substitut pentru abilitățile cognitive. În cazul ăsta, memoria ar putea de suferit.

Pe de altă parte, alții susțin că problema nu e chiar atât de mare. Aseamănă procesul cu spălatul vaselor. Pe scurt, în cazul în care folosești o mașină de spălat vase, abilitatea ta de a face asta manual va suferi, e adevărat. Totuși, asta nu înseamnă că dexteritatea și coordonarea ta la modul general vor avea de suferit.

Nu există suficiente dovezi care să arate faptul că sistemul de navigație afectează suficient de tare memoria încât să conducă la demență. Totuși, poate ar fi mai bine să nu te bazezi pe Waze de fiecare dată când conduci.