Secretul Huawei despre care s-a aflat abia recent: ce are în loc de Android
Huawei ar mai avea acces la Android doar o perioadă scurtă de timp. Ca să evite un dezastru, are un înlocuitor. Și acum afli cât de mult a lucrat la ceva cât de cât gata de lansare.
Primele zvonuri despre un înlocuitor de Android de la Huawei au apărut când Statele Unite ale Americii și China erau în dispută în privința tarifelor de import. Între timp, lucrurile au devenit mai clare: Huawei are un înlocuitor – Ark, Oak sau Hongmeng – și până la finalul anului va fi pe un telefon.
Cum a lucrat Huawei, în secret, la alternativa pentru Android
Dacă nu se schimbă nimic în relația dintre SUA și China, Huawei nu va mai avea voie să folosească Android și alte componente de origine americane. În cazul sistemului de operare, alternativa ar fi pregătită încă de acum șapte ani.
Când echipa de dezvoltare a început treaba, a lucrat în secret deplin, într-o zonă specializată păzită la standarde aproape militare. Inginerii au pornit de la Android și iOS ca principii de funcționare și ce-au acum ar fi o alternativă la sistemul de operare Google, capabil să ruleze aplicații de Android. În fapt, compania a început deja să recruteze dezvoltatori.
Fundația sistemului de operare ar fi un microkernel – arhitectura care controlează procesele din sistem – capabil să ruleze aplicații dezvoltate pentru alte platforme, cu efort minim din partea dezvoltatorului. Chiar și în aceste condiții, compania n-ar vrea să recurgă la această alternativă, dar dacă situația o impune va trebui să facă acest pas.
Conform companiei, citată de publicații din China, Android și Windows rămân platformele principale, atât timp cât le pot folosi. Problema pe care o are Huawei e că serviciile Google, și aplicații ca Maps sau YouTube, sunt cerute de piața Occidentală.
Un alt pas pentru dezvoltarea platformei ar fi ca alți producători din China s-o folosească. Huawei n-ar avea o problemă să-i convingă, dar în acest moment sunt prea puține informații despre acest subiect.
Astfel, în toamnă pe lângă un nou iPhone, un nou Samsung și un nou telefon Google, s-ar putea să avem și-o nouă platformă software. Promisiunea Huawei, pentru dezvoltatori, e că sunt circa 270 de milioane de telefoane active în alte piețe decât China și ei pot avea acces la ele ca piață de desfacere pentru aplicații.