15 apr. 2019 | 11:49

Adevărul despre poliția care te dă jos din mașină când e în misiune, așa cum ai văzut în filme

ACTUALITATE
Adevărul despre poliția care te dă jos din mașină când e în misiune, așa cum ai văzut în filme

Americanii au legi mult mai dure decât îți imaginezi, iar Poliția trebuie respectată de către cetățeni. Dacă un om al legii îți cere mașina pentru că are nevoie de ea să prindă un suspect sau criminal, trebuie să i-o dai.

Tu, cel puțin, așa ai văzut în filme și-n seriale. Atunci când un polițist (indiferent de grad și de departamentul din care face parte) iese în mijlocului drumului și oprește o mașină arătând șoferului insigna de polițist, civilul trebuie să se conformeze.

Nu contează dacă acel cetățean are vreo urgență, dacă n-are chef să i-o împrumute sau dacă are sau nu încredere în organul legii. Aproape în toate filmele, cetățenii se conformează și devin pietoni în câteva secunde, chiar dacă se aflau la volanul unei rable sau al unei mașini de lux. Totuși, chiar așa este și în realitate?

În S.U.A., din șofer devii pieton cât ai clipi, dacă Poliția vrea asta

În S.U.A., legile diferă, într-o oarecare măsură, de la un stat la altul, având în vedere că sunt o federație. Luăm ca exemplu statul California, așa cum îl dau și cei de la snopes.com.

În acest stat, în momentul în care un agent de Poliție oprește un șofer civil pentru a-i împrumuta mașina ca să îndeplinească o misiune importantă, acțiunea agentului se încadrează în Secțiunea 150 a Codului penal din California.

Motivele pentru care Poliția ar face asta pot fi multiple. Se poate întâmpla exact ca în filme: polițistul să urmărească un suspect/infractor/criminal care încearcă să scape și care se urcă într-o mașină sau într-un mijloc de transport în comun. Chiar dacă suspectul e dat în urmărire generală, polițistul respectiv trebuie să-l urmărească pe infractor și are nevoie de mașina unui civil, primul care-i iese în cale și care are o mașină corespunzătoare pentru misiunea lui.

Ce pățești dacă nu te conformezi legii

Pe scurt, Secțiunea 150 din Codul penal californian prevede că orice persoană care nu suferă vreo dizabilitate fizică, are peste 18 ani și refuză să acorde ajutor agentului de poliție în astfel de împrejurări, poate primi o amendă între 50 și 1.000 de dolari, în funcție de gravitatea situației.

Dacă Poliția urmărește o persoană aflată sub filaj, care a scăpat din arest sau din închisoare, iar agentul/agenții se legitimează cetățeanului respectiv, acesta trebuie să acorde sprijin, prin orice mijloace, inclusiv prin împrumutarea unui autoturism, dacă acțiunea îi ajută pe agenți să îndeplinească misiunea. În caz contrat, cazul se poate încadra la obstrucționarea justiției. Practic, riști să devii și tu infractor.

Secțiunea 150 nu precizează însă și dacă șoferul respectiv trebuie sau nu să însoțească Poliția în misiune. Probabil, decizia agenților depinde de gravitatea situației. Dacă e o simplă urmărire, Poliția îi poate cere civilului să urmărească suspectul, în acest caz, polițistul fiind doar pasagerul.

În alte împrejurări, când misiunea ar putea pune în pericol civilii, aceștia ar trebui să iasă repede din mașina proprie și să-și ia adio (temporar) de la ea.