13 apr. 2019 | 13:57

De ce obsesia pentru viețile miliardarilor din Silicon Valley e stupidă

ACTUALITATE
De ce obsesia pentru viețile miliardarilor din Silicon Valley e stupidă
Screenshot din serialul Silicon Valley / HBO

Jack Dorsey, de la Twitter, are un „stil de viață neobișnuit” cu un fel de dietă minune. Steve Jobs avea la fel. Elon Musk, asemenea. Toți aceștia, și toată obsesia pentru ritmurile lor de viață, nu te ajută să devii mai miliardar.

Te-ai gândi că șefii marilor companii de tehnologie din prezent au foarte mulți bani pe care să-i cheltuiască pe alimente și mâncăruri scumpe. Totodată, ai crede că au bucătari la dispoziție să le pregătească cinele, însă opusul pare a fi valabil.

Recent, Jack Dorsey, șeful Twitter, a dezvăluit că mănâncă o singură dată pe zi și atunci doar seara, în special carne sau pește cu salată și legume, urmate de fructe de pădure și ciocolată neagră. El ar face asta pentru a se putea concentra asupra conducerii celor două companii pe care le-a fondat, Twitter și Square.

În weekend, Dorsey nu mănâncă nimic de vineri seara până duminică seara. De asemenea, el nu mai face dușuri calde, ci băi cu gheață și merge pe jos spre birou „pentru a-și păstra mintea ageră”.

Se pare că această rutină îl ajută pe Dorsey să simtă că ziua este mai lungă (cred și eu dacă faci foamea toată ziua). El a mai zis că la început aceste „înfometări” îl făceau să se simtă ca și cum avea halucinații.

Întreaga situație a fost tratată în mass-media la modul „uite ce face acest miliardar și dacă faci și tu la fel o să ai succes”. Ceea ce este total stupid. Însă lucrurile astea se întâmplă în Silicon Valley de ani de zile.

Mi-am adus aminte de Steve Jobs și că a încercat să se vindece de cancer prin tot felul de tratamente alternative. El a încercat acupunctura, sucurile speciale de fructe, a mers la spiritiști și a apelat la tot felul de cure obscurte găsite pe internet.

La un moment dat mânca doar morcovi și mere. Altă dată mânca doar fructe, legume și semințe. Jobs credea că dieta sa vegană îl scutea să facă duș sau să folosească deodorant, pentru că nu emana mirosuri neplăcute. Tot el avea perioade lungi de post, deoarece „îmi crea sentimente de euforie și extaz”.

Mâncatul este prea puțin important în Silicon Valley

Walter Isaacson, biograful lui Steve Jobs, a dezvăluit că, înainte să moară, Steve Jobs a ajuns să regrete că a încercat pentru atât de mult timp să își trateze cancerul prin intermediul tratamentelor alternative. Unii experți sunt de părere că viața lui Jobs ar fi putut fi extinsă sau chiar salvată dacă ar fi urmat tratamentele medicale tradiționale, a căror eficiență era deja dovedită științific.

Un alt „geniu” din Silicon Valley, Elon Musk, este un adept al unui stil de viață frugal. Nici el nu mănâncă dimineața, iar prânzul îl ia în timpul unei întâlniri și-l termină în cinci minute pentru că nu are timp de pierdut. Musk, la fel ca Dorsey, mănâncă mai mult seara în timpul cinelor de business.

Un alt antreprenor din zonă, Mark Zuckerberg, spunea că nu are pretenții când vine vorba de micul dejun și mănâncă cam orice. Însă și el a avut diete ciudate, iar în 2011 a decis să mănânce doar carne de la animalele pe care le-a ucis el. În acel an a mâncat carne de porc, pui, homari, dar și carne de capră. Chiar l-ar fi invitat pe Jack Dorsey la o cină unde ar fi servit carne de capră, însă șeful Twitter ar fi refuzat pentru că mâncarea era rece.

Aceste diete și obiceiuri de consum par a fi caracteristice mediului din Silicon Valley, unde oamenii sunt prea ocupați „să schimbe lumea” decât să mănânce.

Soylent a fost altă nebunie din Silicon Valley în drum spre următoarea minune inginerească

Tot în Silicon Valley a apărut și băutura Soylent menită să înlocuiască mesele clasice. Aceasta a fost lansată în 2013 în urma unui proiect de crowdfunding și le era adresată personelor prea ocupate să stea să mânănce dimineața, la prânz sau seara. Creatorii chiar sugerau că acel lichid ar putea fi substituent al unei mese.

Rob Rhinehart, creatorul băuturii, a făcut Soylent pentru că este de părere că mâncatul este un timp utilizat ineficient. El a realizat produsul la vârsta de 24 de ani. Pentru el mâncatul este un concept învechit și că mestecatul durează prea mult. Pe blogul său (acum șters) a recunoscut că îi e frică de bucătării pentru că sunt locuri unde găsești obiecte ascuțite și locuri fierbinți.

Așa că a transformat mâncărurile într-un lichid maro (cu un gust oribil, conform celor care l-au testat) ca să nu mai pierzi timpul la masă și în viață și să fii mai productiv. Ironic mi se pare că numele băuturii a fost inspirat de filmul din 1973 Soylent Green unde oamenii consumau o asemenea băutură, iar la finalul filmului aflau că acea băutură era realizată din cadavre.

Așa că, dacă te crezi prea important, ca cei menționați mai sus, să mănânci dimineața sau la prânz atunci cumpără o ladă de Soylent (40 de lire, 12 sticle) de pe Amazon ca să faci mai multe în timp ce noi ceilalți ne bucurăm de o omletă, de o friptură de vită sau de o salată grecească.

Nu în ultimul rând, dacă vrei și tu să faci o aplicație care să valoreze miliarde renunță să mănânci dimineața, alege să mănânci doar seara, eventual doar ceea ce ai ucis cu mâinile tale.

Ce vreau să zic e că: nu tot ceea ce vine din Silicon Valley este răsărit și mai ales nu ar trebui să copiezi tot ceea ce fac cei care dictează ce se întâmplă în lumea tehnologiei. Nu așa au ajuns miliardari. Mai ales așa n-au ajuns miliardari.