02 apr. 2019 | 18:45

Experimentul care îl supără pe Dumnezeu: maimuțe încrucișate cu oameni și un rezultat surprinzător

ACTUALITATE
Experimentul care îl supără pe Dumnezeu: maimuțe încrucișate cu oameni și un rezultat surprinzător

Modificările genetice au dat naștere unor rezultate de-a dreptul uimitoare. Nici experimentul acesta pe maimuțe nu e cu nimic mai prejos.

Cercetătorii chinezi și americani au creat maimuțe modificate genetic care sunt în același timp și purtătoare de gene umane. Aceștia au implantat unor maimuțelor o genă umană importantă în procesul dezvoltării creierului. Dar ceea ce au descoperit apoi a fost impresionant. Animalele au prezentat o dezvoltare a creierului aproape similară creierului omenesc.

Echipa de oameni de știință a identificat mai multe gene corelate cu dimensiunea creierului primatelor. MCPH1, de exemplu, este o genă care se dezvoltă odată cu fătul, înainte ca acesta să se nască. Mutații ale MCPH1 pot conduce la microcefalie, malformație congenitală caracterizată prin dezvoltarea insuficientă a creierului.

Ce a arătat experimentul pe maimuțe

Oamenii de știință au creat cu succes 11 maimuțe rhesus modificate genetic purtătoare de copia genei umane MCPH1. Opt dintre ele de primă generație și trei dintre ele de a doua generație.

Analizarea scanărilor creierului și a țesuturilor secționate arată o maturizare întârziată a sistemului neural. Fenomenul este asemănător cu întârzierea dezvoltării în cazul oamenilor. Aceasta este cunoscută sub numele de neotenie și se traduce prin păstrarea trăsăturilor juvenile chiar și după ce devii adult. Asemenea oamenilor, respectivele maimuțe sunt afectate de gena MCPH1.

Totuși, există o diferență între cele două specii. Oamenii au nevoie de mai mult timp pentru ca rețeaua neuronală să se dezvolte. Acest lucru prelungește copilăria.

Pe de altă parte, studiul a arătat că maimuțele modificate genetic au o memorie pe termen scurt mai bună decât maimuțele rhesus normale, din grupul de control. De asemenea, acestea prezintă și un timp de reacție mai scurt.

Aparent, cercetătorii au ajuns la concluzia că așa-numitele maimuțe „transgenice” pot imita în mare măsură statutul specific uman. În viitor, acestea ar putea ajuta la înțelegerea a ce îl face unic pe om.