10 mart. 2019 | 18:25

Metoda revoluționară prin care ar putea fi încetinite bolile autoimune

ACTUALITATE
Metoda revoluționară prin care ar putea fi încetinite bolile autoimune

Bolile autoimune sunt faimoase pentru dificultatea lor de a fi tratate. Multe din tratamentele din prezent atacă atacă atât celulele imunitare sănătoase, cât și cele bolnave.

Cercetătorii au descoperit însă o nouă modalitate de a trata bolile autoimune, testată momentan doar pe șoareci, care ar putea să nu îi mai lase pe pacienți atât de vulnerabili. Aceasta ar putea să țintească exact celulele albe care nu funcționează bine, să le oprească răspunsul imun exagerat și să protejeze în același timp celulele imunitare sănătoase.  Cheia tratamentului stă în proteina „morții programate” (PD-1), care se găsește în celulele imunitare. Ea reglează sistemul imunitar prin temperarea celulelor albe, astfel încât acestea să nu atace corpul uman.

Mai multe studii au arătat că un dereglaj al acestei proteine joacă un rol în mai multe boli autoimune. Acesta este însă primul studiu care folosește proteina într-un tratament. Deși cercetările au fost efectuate doar pe șoareci până acum, oamenii de știință speră ca rezultatele să fie utile pe viitor și pentru oameni. „Noi ducem cu adevărat tratamentul pentru bolile autoimune într-o nouă direcție”, a explicat chimistul farmaceutic Mingan Chen, de la University of Utah.

Tratamentul are la bază o moleculă de proteină realizată în laborator, care țintește exact celulele imunitare ale căror proteine PD-1 nu funcționează bine. Molecula are trei părți – un anticorp, o toxină și o legătură. Mai întâi, fragmentul de anticorp „deschide” celulele imunitare defecte. Mai apoi, toxina distruge celula din interior spre exterior. Mai apoi, legătura ajută ca molecula să circule cât mai mult timp posibil.

Când au folosit tratamentul pe șoareci care mimau simptome de diabet tip 1 sau de scleroză multiplă. După doar o doză, toți cei șase șoareci din studiu au putut din nou să meargă (iar după 25 de zile, paralizia nu s-a întors). Mai mult, apariția diabetului a fost întârziată cu 10 săptămâni.

Deși rezultatele sunt promițătoare, ele nu sunt neapărat un motiv de a sări în sus de bucurie – la urma urmei, tratamentul s-a dovedit util doar pentru șoareci momentan. Cu toate astea, ele sunt un punct de plecare util pentru oamenii de știință care luptă să găsească o soluție la problema bolilor autoimune.