Cum împinge gamingul inovația pentru laptopuri
În cadrul CES se lansează fel de fel de gadgeturi și foarte multe laptopuri. Dacă te uiți la laptopurile prezentate la târg o să vezi că gamingul duce la cele mai multe inovații în acest domeniu.
Cei mai mari producători de laptopuri din lume au fost prezenți la Las Vegas pentru a arăta publicului cele mai noi produse. Totuși, schimbările aduse noilor modele de laptopuri nu sunt mari.
Dell a a schimbat puțin la față celebrul XPS 13, a mutat camera web și a adus cele mai noi cipuri Intel. HP a adus un ecran OLED pentru Spectre X360, Lenovo a îmbunătățit ecranul pentru Yoga S940, a făcut marginile ceva mai mici și a schimbat materialele de construcție pentru ThinkPad X1. Asus a micșorat și ea marginile ecranelor pentru modelele de top.
Aceste îmbunătățiri sunt binevenite, dar nu sunt uimitoare.
Producătorii de laptopuri de gaming aduc în față produse inovatoare
Inovația a venit, mai degrabă, pe laptopurile de gaming. Asus, Acer sau Dell (Alienware) au adus laptopuri interesante care-ți arată că popularitatea jocurilor video face ca producătorii să experimenteze.
Gamingul este mai mare ca niciodată. Vezi popularitatea Fortnite, vezi încasările generate de jocurile de smartphone sau cât de uriaș a fost Red Dead Redemption 2 și o să-mi dai dreptate. Drept urmare, producătorii de laptopuri sunt dispuși să încerce produse noi care mai de care mai inventive pentru a câștiga clienți.
Asus a întors designul laptopului cu susul în jos și a pus toate componentele în carcasa display-ului și a despărțit tastatura de ecran. ROG Mothership este un laptop unde partea ce mai groasă nu este baza, ci partea rezervată display-ului. Au făcut asta ca să asigure o răcire eficientă. Pentru a realiza un produs funcțional cei de la Asus au trebuit să introducă o placă uriașă care să protejeze ecranul de căldura emisă de componente.
Acer a venit cu un laptop uriaș cu un ecran touchscreen ce se învârte datorită unei balamale de aluminiu de care se prinde ecranul. Asta înseamnă că poți transforma laptopul de 17 inci de gaming Acer Triton 900 într-o tabletă ultra performantă. Ideea este interesantă pentru că cei care cumpără un laptop de gaming nu se joacă tot timpul, ci-l mai folosesc pentru entertainement sau pentru muncă.
Dell prin Alienware a prezentat o premieră pe piața: laptop-ul ale cărui componente pot fi schimbate la fel de ușor ca în cazul unui desktop. Alienware Area 51M este un laptop unde poți schimba procesorul și placa video astfel încât durata de viață a acestuia să se prelungească. Și au făcut asta într-un corp destul de mic și care arată și bine.
Modelul Area-51M cu cel mai bun procesor, i9-9900k, și cu cea mai bună placă video, RTX 2080, și cu un display cu o rată de refresh de 144 Hz te costă vreo 4000 de dolari. La capătul opus, varianta cea mai ieftină este 2500 de dolari. Din păcate, schimbarea componentelor este scumpă, dar este bine că a devenit posibilă.
La acestă reușită contribuie și producătorii de componente precum Nvidia, care a reușit să transforme cea mai puternică placă video de desktop într-o formă atât de mică, încât poate fi inclusă într-un laptop.
Laptopurile de gaming prezentate la CES 2019 sunt la fel de puternice ca și desktopurile de gaming: au parte de cele mai bune procesoare și plăci video, dar și de ecrane cu rate de refresh mare sau cu o rezoluție 4K. Toate acestea într-un corp mic. Sigur, te va costa mult mai mult un laptop performant decât un desktop performant, dar aici nu vorbim de preț, ci de inovație.
Pe de altă parte, laptopurile de muncă, ultrabook-urile au devenit foarte performante, cu o autonomie foarte bună și foarte portabile. Asta este confirmat de îmbunătățirile modice pe care le fac producătorii vârfurilor de top.
De asemenea, asta înseamnă că avem laptopuri foarte bune, dar și că poate experimentările pe care le vedem pe produsele de gaming se vor traduce în îmbunătățiri spectaculoase și în laptopurile obișnuite.