08 apr. 2019 | 16:36

Bine și rău pe Facebook: ghid ca să fii în siguranță pe rețeaua socială

ACTUALITATE
Bine și rău pe Facebook: ghid ca să fii în siguranță pe rețeaua socială

Facebook nu mai e de mult o platformă în care poți avea încredere, deși continuăm să o folosim. Măcar ar trebui să știi cum să-ți păstrezi datele în siguranță.

Internetul oferă un număr mare de beneficii și oportunități, dar vine totuși și cu riscuri. Hackerii pândesc orice mișcare greșită și abia așteaptă să te prindă în capcană. Mai jos ai un ghid realizat de Bitdefender, companie specializată în securitate cibernetică despre cum să ai o experiență online bună fără să devii victima hackerilor.

Obligatoriu, conturile de social media trebuie să fie private, nu publice, în special contul de Facebook. Dacă obișnuiești să postezi multe poze și detalii personale, află că acestea pot fi ușor manipulate de hackeri pentru furtul de identitate și alte atacuri.

Tot ce postezi pe social media face parte din identitatea ta digitală. Evită să postezi poze sau clipuri care te pun într-o lumină proastă, compromițătoare. Ține cont că tot ce este online rămâne online și poate fi oricând făcut public tocmai când ți-e lumea mai dragă.

Fii întotdeauna sceptic pe Facebook

Facebook-ul este plin de conturi false. Hackerii pot minți că sunteți foști colegi de școală și să te cheme la întâlnirea de zece ani. Sau foști colegi de serviciu care te invită la o petrecere. Vor spune orice ca să afle informații ce le pot folosi ulterior împotriva ta.

Instalează programe și aplicații numai de la companii cunoscute și din surse credibile, pentru a evita furtul de date și informații personale precum parole sau date financiare. Multe aplicații care circulă pe Facebook sunt false și conțin amenințări informatice care îți pot compromite laptopul sau telefonul.

Site-urile pe care intri din Facebook trebuie să aibă certificate valide pentru a asigura securitatea datelor. Urmărește ca adresa să fie însoțită de “https” și un lacăt, mai ales dacă obișnuiești să faci plăți online.

Gândește-te de două ori înainte să dai click pe un link ce promovează o ofertă grozavă sau să descarci un document primit din surse suspicioase. Uită de telefonul mult dorit redus cu 90%, ofertă valabilă timp de o oră pe un site de care nu ai auzit vreodată.

Asigură-te că orice comunicare ce implică tranzacții bancare sau schimb de informații confidențiale are loc printr-o conexiune sigură, criptată. Stai departe de rețelele de internet precum cele din aeroporturi, baruri, universități sau alte locuri publice. Evită să introduci parole sau alte date sensibile cât timp ești conectat la Wi-Fi public.

Nu da curs invitațiilor primite prin mesaje private care îți cer să dai click pe un link sau să deschizi un fișier pentru că pot fi infectate. Dacă nu ai mai interacționat cu organizația sau persoana în cauză, e posibil să fie un hacker. Iar dacă da, fii precaut.

Cum să-ți păstrezi parolele doar pentru tine

Nu îți da datele personale pe internet, păstrează-le confidențiale și rămâi suspicios la orice invitație de actualizare a datelor. Sau de schimbare a parolei.

Și dacă tot am ajuns la parole, folosește-le pe cele complexe, de cel puțin 12 caractere ce cuprind atât cifre, cât și litere mari și mici, dar și simboluri. Nu refolosi aceeași parolă pentru mai multe conturi. Ca să le ții minte mai ușor, alege un trunchi comun urmat de numele rețelei de socializare. De exemplu: L3b4dAN3agrA90210FacebooK!, L3b4dAN3agrA90210InstagraM!, L3b4dAN3agrA90210SnapchaT!, etc.

La fel de important este să folosești parole și pentru restricționarea accesului la dispozitive critice sau la aplicații ce implică plăți. Folosește amprenta, recunoașterea facială sau un model și nu lăsa telefonul nesupravegheat.

Pentru orice eventualitate, păstrează copii de rezervă ale datelor și informațiilor critice în mai multe surse online și offline. Dacă se întâmplă să fii victima unui hacker, îți poți recupera datele mai ușor decât să plătești bitcoin pentru chei de decriptare.

Activează un firewall care să îți protejeze dispozitivul de acces neautorizat.

Nu uita să instalezi un antivirus performant pentru protecție completă împotriva amenințărilor informatice.

Asigură-te că toate programele instalate sunt actualizate constant pentru a bloca amenințările în timp real și pentru a reduce semnificativ vulnerabilitățile la care te expui.

Da, se poate întâmpla ca propriul tău cont să fie preluat de altcineva. Da, e foarte neplăcut. Soluția e să raportezi situația cât mai rapid către Facebook și să reușești să redobândești accesul la contul tău, cât mai repede, prin trimiterea documentelor necesare care să demonstreze că ești titularul de drept al acestuia. Mare atenție însă: sesizarea și documentele trebuie trimise numai prin canalele oficiale ale Facebook, nicidecum prin intermediul unor terți.