De ce e dark mode atât de popular și cât de mult te ajută, de fapt
Mai nou, o mulțime de aplicații și sisteme de operare vin și cu un dark mode pe care îl poți activa, dacă te-ai săturat de designul clasic.
Temele întunecate pe telefon sunt deja foarte populare și tot mai mulți utilizatori aleg să le activeze pe dispozitivele lor. Deși interfețele întunecate nu sunt nici pe departe o noutate, trendul pare să fi luat amploare din nou, în ultimii câțiva ani. Dark mode este disponibil atât pe Android, cât și pe iOS. De asemenea, și majoritatea aplicațiilor populare oferă opțiunea, printre care și Facebook Messenger, Instagram, Gmail etc.
Cei mai mulți utilizatori spun că au ales o temă întunecată pentru că ar fi mai benefică pentru vedere.
Totuși, deși temele întunecate protejează, într-o anumită măsură, ochii de o lumină excesivă, acestea vin în schimb cu o altă problemă: textul devine mai greu de citit. În cazul textelor deschise la culoare pe un fundal întunecat, contrastul este foarte mare, așa că literele devin mai puțin lizibile, iar cititorii trebuie să se concentreze mai mult pentru a le desluși. Astfel, textul clasic, negru pe alb, este mult mai ușor de citit pentru ochiul obișnuit.
Astfel, dark mode nu ar fi neapărat mai bun pentru tine, spune Raluca Budiu, director de cercetare în cadrul Nielsen Norman Group. În schimb, popularitatea temei întunecate ar putea fi mai degrabă un indicator al unui trend minimalist. Astfel, utilizatorii aleg o temă întunecată doar pentru că le place cum arată și nu țin neapărat cont de faptul că le-ar proteja sau nu ochii. Ceea ce, după cum am văzut mai sus, nu este cazul întotdeauna.
De ce este dark mode util
În ceea ce-i privește pe utilizatori, dezvoltatorii de software folosesc o temă întunecată pentru a le îndrepta acestora atenția asupra anumitor lucruri de pe ecran. Dacă iei cazul programelor din cadrul Adobe Creaetive Cloud, cum ar fi Photoshop, are sens ca acesta să folosească o interfață întunecată, pentru ca utilizatorul să se poată concentra asupra editării imaginilor. Astfel, elementele textuale mai puțin relevante sunt minimizate.
De asemenea, dark mode este util și atunci când dezvoltatorii vor ca cititorii să se concentreze pe anumite statistici, tabele sau grafice. Potrivit unor studii, acest tip de conținut este mult mai ușor de înțeles pe un fundal întunecat.
În plus, temele întunecate ar putea să-i facă bine și telefonului tău. În cazu ecranelor OLED, dark mode poate contribui la prelungirea autonomiei bateriei dispozitivului tău.
În concluzie, dark mode are și o serie de beneficii pentru tine, însă nu suficient de mari încât să vezi vreo diferență uriașă.