Cum vrea noul Guvern să rezolve problema radarelor ascunse „în boscheți”

Cum vrea noul Guvern să rezolve problema radarelor ascunse „în boscheți”

Ministrul de Interne, proaspăt învestit în funcție, susține că vrea să rezolve problema radarelor ascunse „în boscheți”. Și are un apel către Poliția Rutieră în acest sens.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, vrea să rezolve problema radarelor ascunse care-i pândesc pe șoferi la prima greșeală. Sunt dese cazurile în care Poliția Rutieră anunță acțiuni de felul acesta. Se scot toate radarele pe străzi, numai că operațiunea pare una îndreptată împotriva șoferilor și doar atât.

Ministrul e de părere că șoferii nu ar trebui prinși. Ar fi nevoie de acțiuni care să ducă, de fapt, la descurajarea acestora de a călca la maximum pedala electrică. Motiv pentru care ministrul vine cu un apel către Poliție.

Ministrul de Interne nu mai vrea radare ascunse

”Rog Poliţia Rutieră să nu se mai ascundă pentru a prinde şoferi” – e mesajul pe care ministrul de Interne l-a transmis în cadrul unei videconferințe cu prefecții din țară. Marcel Vela e de părere că poliţiştii ar trebui să le zâmbească cetăţenilor cu care intră în contact.

„Rog structurile de poliţie care au relaţii directe cu cetăţenii, de azi să îi trateze cu respect atunci când intră în contact cu ei, să fie civilizaţi, să le zâmbească şi să le spună oamenilor că suntem în slujba lor. Să nu îi trateze cu aroganţă şi superioritate”, a spus Marcel Vela.

Ministrul de Interne crede că rolul polițiștilor e să prevină comiterea de ilegalități, nu să aibă radare ascunse. 

„Rog Poliţia Rutieră să nu se mai ascundă pentru a prinde şoferi, pietoni, să fie la vedere, oamenii să ne vadă în teren prezenţi, să prevenim contravenţiile, nu să acţionăm după ce ele au avut loc şi, cel mai grav, dacă au avut loc, au avut şi consecinţe dramatice. Trebuie să rebranduim Poliţia, Jandarmeria, MAI, pentru că aşa cum am spus, îmi doresc din tot sufletul, în acest mandat, într-un guvern de tranziţie, ca să punem pe roate o nouă abordare, astfel încât românii să aprecieze o structură de elită, veche”, a adăugat Marcel Vela.

Ce spune Parlamentul despre radarele Poliției Rutiere

Ce cere acum ministrul e în linie și cu ce-și doresc parlamentarii. În Parlament a fost depus un proiect de lege care se referă exact la locul în care trebuie să fie amplasate radarele. Astfel, aleșii vor ca:

  • Aparatele radar vor trebui instalate doar pe mașini de poliție inscripționate și parcate astfel încât să fie vizibile șoferilor;
  • Radarele de tip pistol trebuie folosite de polițiști la distanță de maximum zece metri de mașina de poliție inscripționată și staționată într-un loc vizibil;
  • Polițiștii rutieri vor fi obligați să constate contravenția și să te amendeze doar dacă poartă uniforma cu înscrisuri și însemne distinctive;
  • În cazul sancțiunilor care însumează până în 20 de puncte-amendă (adică până în 2.900 de lei), le poți achita și pe loc polițistului (minimum jumătate din suma amenzii). Punctul de amendă va fi de 145 de lei;
  • Chiar dacă ești surprins de radar că depășești limita legală de viteză, polițiștii nu mai au voie să întocmească proces verbal în lipsa ta;
  • Zonele în care sunt parcate mașinile de poliție cu radar nu trebuie semnalizate prin panouri de atenționare, dar automobilele trebuie să fie vizibile.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI