20 feb. 2019 | 16:51

A găsit un computer Apple vechi de 30 de ani și surpriza e că funcționează

ACTUALITATE
A găsit un computer Apple vechi de 30 de ani și surpriza e că funcționează
Flickr

Într-o lume în care ne schimbăm telefoanele și laptopurile odată cu fiecare model nou care apare, un computer vechi de trei decenii pare ceva de domeniul SF.

John Pfaff, profesor de drept la Universitatea Fordham din New York a descoperit sâmbătă, 16 februarie, în podul părinților săi, un computer Apple vechi de 30 de ani perfect funcțional.

Pfaff a postat pe social media imagini cu descoperirea sa, modelul Apple IIe, cel de-al treilea model al seriei Apple II, lansat în 1983.

Nu numai că profesorul a reușit să aprindă computerul, dar a reușit chiar să joace jocurile din copilăria sa, de pe dischete vechi, inclusiv jocul de aventură Neuromancer sau jocul sportiv Olympic Decathlon, lansate și ele acum mai multe decenii. Computerul Apple i-a permis chiar să încarce jocuri salvate anterior. După ce a introdus o dischetă, computerul i-a oferit profesorului opțiunea de a continua să joace un joc deja salvat de Adventureland.

Profesorul a găsit, de asemenea, floppy disk-uri, vechile dispozitive de stocare. „În zilele dinaintea cloudului, copii, trebuia să te asiguri că faci backup la backup-uri, pentru că acele floppy disk-uri te puteau trăda”, a menționat profesorul pe Twitter.

În memoria calculatorului se aflau și scrisori scrise la tastatură de tatăl acestuia, care a murit anul trecut.

Modelul Apple IIe a fost lansat în 1983. Conform ZDNet, computerul costa pe atunci aproximativ 1.400 de dolari, echivalentul a 3.500 de dolari în ziua de azi.

Potrivit geek.com, acest model a marcat prima lansare Apple a unui computer personal pentru piața de consum și promovat mai degrabă către casele americanilor obișnuiți decât către companii și oameni de afaceri.

Litera „e” vine de la enhanced, adică versiunea îmbunătățită a computerului. Acesta includea noi funcții ale tastaturii, cum ar fi tastele de direcționare a cursorului, dar și tastele Tab și Delete. Producția acestui model de computere Apple a încetat în noiembrie 1993.