28 nov. 2019 | 08:12

Cea mai mare gaură neagră din galaxia noastră: ”Nici nu ar trebui să existe”

ACTUALITATE
Cea mai mare gaură neagră din galaxia noastră: ”Nici nu ar trebui să existe”

De curând, a fost făcută o descoperire fără precedent în galaxia noastră, Calea Lactee. Aceasta este foarte importantă pentru că vizează o gaurnă neagră a cărei existență ar fi trebuit să fie imposibilă.

O gaură neagră descoperită în galaxia noastră este atât de mare încât readuce în discuție teoriile existente referitoare la evoluția stelelor. Cercetătorii din spatele acestei descoperiri sunt nedumeriți în legătură cu dimensiunea ei fabuloasă.

LB-1 este o gaură neagră situată la 15.000 de ani lumină de Terra. Conform descrierii din revista Nature, unde a apărut detaliată pentru prima oară, are o masă 70 de ori mai mare decât cea a Soarelui. „Găuri negre cu o astfel de masă nu ar trebui nici măcar să existe în galaxia noastră, potrivit majorității teoriilor actuale privind evoluția stelelor”, a declarat Liu Jifeng, profesor la Observatorul astronomic național din China, și care a condus echipa care a studiat LB-1.

„Consideram că stelele foarte masive, a căror compoziție chimică este tipică pentru galaxia noastră, ar trebui să piardă partea majoră a gazelor în puternicele vânturi solare, atunci când se apropie de sfârșitul vieții lor”, și deci să nu lase în urmă găuri negre atât de masive, a subliniat Liu Jifeng.

Ca referință pentru dimensiunea neobișnuită a găurii negre, Calea Lactee conține aproximativ 100 de milioane de găuri negre, dar LB-1 are o masă de aproximativ două ori mai mare comparativ cu estimările oamenilor de știință vizavi de ce ar fi trebuit să fie posibil. „Acum, teoreticienii vor trebui să accepte provocarea de a explica cum s-a format”, a adăugat Liu Jifeng.

„În general, găurile negre apar după exploziile de supernove, dar, potrivit teoriilor în vigoare, au o masă mai mică de 50 până la 60 de ori față de cea a soarelui”, a adăugat cercetătorul David Reitze de la California Institute of Technology, chiar dacă nu a fost implicat în mod direct în descoperire. „Acest lucru înseamnă că avem de-a face cu un nou tip de gaură neagră, creat de un alt mecanism fizic”, a subliniat David Reitze, după ce și-a dat seama că LB-1 nu se poate să fi fost produsă de o supernova, la fel ca celelalte găuri negre. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele