24 mart. 2019 | 07:16

Ce se întâmplă de fapt atunci când mori, potrivit științei

ACTUALITATE
Ce se întâmplă de fapt atunci când mori, potrivit științei
VideoBlocks

Noi, oamenii, am avut dintotdeauna o fascinație cu privire la moarte, poate pentru că niciodată nu am putut să o înțelegem pe deplin.

Oricine s-a întrebat, măcar o dată, ce se întâmplă când mori. Răspunsul este că nu vom ști niciodată pe deplin, pentru că nu există prea multe căi de a obține o asemenea informație. Cu toate astea, știința ne oferă câteva sugestii cu privire la ce se întâmplă mai exact atunci când mori – și acestea sunt atât interesante, cât și terifiante.

Nu îți mai este foame înainte de moarte

Adeseori, în apropierea morții, oamenii își pierd pofta de mâncare și chiar și senzația de foame. În acele momente, energia corpului este distribuită către alte sarcini, care sunt literalmente vitale, cum ar fi bătăile inimii și respirația. La rândul său, digestia încetează să mai fie o prioritate, întrucât restul corpului se luptă să amâne ceea ce este oricum inevitabil.

Corpul și creierul tău se pun pe modul „economisire a energiei”

După cum spuneam mai sus, corpul se concentrează pe sarcinile vitale de bază, cum sunt pulsul și respirația, deoarece intră, asemeni unei baterii, pe modul de economisire a energiei. La rândul său, creierul – fiind responsabil pentru buna funcționare a tuturor celorlalte sisteme – devine mai puțin activ în ultimele momente din viață. Acesta se concentrează pe semnalele chimice care ar putea să mențină corpul în viață pentru mai mult timp.

Îți pierzi, pe rând, fiecare simț

Îmbătrânirea vine cu tocirea simțurilor. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, încep să aibă nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine și de dispozitive auditive pentru a percepe mai clar sunetele. Înainte de moarte, simțurile se pierd rând pe rând. Dacă creierul decide că nu mai e nevoie de capacitatea de a vorbi pentru a supraviețui, atunci ea dispare. Mai apoi, dispare și vederea. Ultimele simțuri care se pierd sunt auzul și atingerea.

Îți pierzi conștiința și intri într-o stare de visare

Atunci când oamenii se apropie de moarte, conexiunile dintre neuroni se rup, astfel încât ajung să își piardă conștiința. Dar că, înainte ca acest lucru să se întâmple, intră într-o stare de visare. Oamenii care au trecut prin experiențe apropiate de moarte au spus că au avut parte de vise și viziuni atât atunci când mai erau încă conștienți, cât și după ce își pierdeau conștiința.

Ți-ai putea vedea viața desfășurându-se în fața ochilor

Visele sau viziunile mai sus menționate pot veni sub mai multe forme. Oamenii care s-au aflat în pragul morții și au revenit au spus că au văzut fie o luminiță la capătul unui tunel, fie că și-au văzut viața cum se desfășoară rapid din nou în fața ochilor lor (de unde și acest element recurent în filme, atunci când cineva moare).

Ai putea avea parte de o experiență extracorporală

Starea de visare poate însă să aducă și altceva în afară de luminițe la capăt de tunel și flashback-uri. Cu puțin timp înainte de moarte, unii oameni pot avea parte de experiențe extracorporale. Acestea implică senzația că ieși din propriul corp și că îți privești din exterior, ca un simplu spectator, propria moarte.

Creierul tău se mai trezește pentru o ultimă dată

Unele studii sugerează că, exact înainte de moarte, creierul are o ultimă sclipire de activitate. Cercetările pe șoareci au arătat că aceștia au parte de un nivel ridicat de conștiință cu câteva clipe înaintea morții. Ce-i drept, șoarecii nu pot fi luați drept un etalon identic pentru oameni, dar descoperirea că aceștia au parte de o ultimă trezire a creierului înaintea morții reprezintă un punct de plecare pentru cercetători.

Simți pace

Oamenii care au avut parte de experiențe apropiate de moarte au spus că s-au simțit relaxați și plini de pace. Și, cumva, are sens, pentru că în pragul morții, ai depășit de mult timp abilitatea de a simți frică sau orice alte sentimente neplăcute.