Câte zile trebuie să lucrezi ca să-ți iei un iPhone X în România

Câte zile trebuie să lucrezi ca să-ți iei un iPhone X în România

România nu se numără nici pe departe printre țările cu cele mai mari salarii din lume, ceea ce înseamnă că ar putea fi nevoie să muncești puțin mai mult ca alții pentru a-ți permite un iPhone X.

Apple a lansat iPhone X la sfârșitul lui 2017. Acesta nu e cel mai nou model de telefon pe care compania îl oferă. Totuși, este mult mai accesibil decât modelele mai noi pe care Apple le-a adus ulterior, cum ar fi iPhone Xs sau Xr Max.

Dar cât de accesibil este de fapt iPhone X? Răspunsul la această întrebare a venit recent de la cei de la The Spectator Index. Aceștia au arătat într-o postare pe Twitter câte zile de muncă sunt necesare, în diferite orașe ale lumii, pentru a avea suficienți bani să-ți achiziționezi acest telefon.

După câte zile de muncă în România îți poți permite un iPhone X

Lista de orașe a celor de la The Spectator Index nu include niciun oraș din România, așa că am încercat să fac o estimare la nivel național pentru a vedea câte zile trebuie să mergi la muncă în țara noastră pentru a-ți cumpăra telefonul, în anul 2019.

În  iunie 2019, salariul mediu din România a fost de 3.101 lei, potrivit datelor de la Institutului Național de Statistică. Iar pentru că luna respectivă a avut 20 de zile lucrătoare, un român cu salariu mediu a câștigat aproximativ 155 de lei pentru o zi de muncă.

Ca termen de comparație, am folosit site-ul eMAG, unde cel mai ieftin iPhone X la momentul căutării costă aproximativ 4.250 de lei. Este vorba despre versiunea de 64GB.

Astfel, la un calcul simplu, un român trebuie să muncească aproximativ 27 de zile pentru a-și putea permite un iPhone X. Lucrurile nu stau la fel de bine ca în Elveția, de exemplu, unde un cetățean din Zürich are nevoie de mai puțin de cinci zile de muncă pentru a-și putea cumpăra telefonul. Totuși, stăm cu mult mai bine față de Egipt, unde locuitorii din Cairo trebuie să muncească 133 de zile din an pentru un iPhoneX.

Citește și: