24 ian. 2019 | 12:05

Ce ascundeau buncărele secrete sovietice din Polonia

ACTUALITATE
Ce ascundeau buncărele secrete sovietice din Polonia
G. Kiarszys/Copyright Antiquity Publications, Ltd.

Prin anii 1960, Uniunea Sovietică a construit în Polonia niște buncăre imense, care nu apăreau pe hărți și erau suficient de ascunse pentru a nu fi văzute de spionii din avioane.

Acestea au fost demult abandonate. Totuși, azi ne destăinuie o parte din secretele strategiei militare rusești din timpul Războiului Rece. Documentele vremii descriau buncărele ca fiind centre de comunicare. Pe atunci, bănuielile că ar ascunde arme nucleare a fost dezmințită de autoritățile Uniunii Sovietice.

Cercetătorii din prezent au investigat și au descoperit că aceste buncăre aveau ca scop principal stocarea armelor nucleare. Arheologul Grzegorz Kiarszys, profesor adjunct la Institute of History and International Relations din Polonia, a condus o investigație complexă asupra a trei din facilitățile cândva secrete din Polonia. Cu ajutorul imaginilor prin satelit declasificate și al scanărilor clădirilor, Kiarszys a căutat să descopere rolul pe care l-au avut buncărele în marele joc de șah al istoriei, în vremea când amenințarea unui război nuclear era iminentă.

Buncărele analizate de arheolog au fost cele din preajma Podborsko, Brzezń ica Kolonia și Templewo. Toate au fost construite în anii 1960. Armele nucleare erau stocate acolo în cazul unui viitor război, după cum a spus Kiarszys. „Puterea explozibililor varia între 0,5 și 500 de kilotone”, a spus acesta. „Acei explozibili aveau să fie folosiți pe Frontul de Nord, pentru invazia părții de nord a Germaniei de Vest și Danemarcei”.

Polonia a finanțat și construit buncărele, dacă e să ne luăm după documentele cu planurile sovieticilor. „După asta, doar trupele rusești aveau acces la acele facilități”, a subliniat Kiarszys.

În ultimele decenii, vandalismul a distrus mare parte din structura buncărelor. Descoperirile făcute de Kiarszys arată însă cât de important este să încercăm să conservăm cât mai mult rămășițele conflictelor din trecut, din vremurile în care oamenii trăiau sub presiunea temerii că un război nuclear poate lovi oricând.