Uniunea Europeană vrea să penalizeze extremismul online cu amenzi

Uniunea Europeană vrea să penalizeze extremismul online cu amenzi

Uniunea Europeană lucrează la un proiect de lege care ar putea amenda destul de agresiv rețelele de socializare și site-urile de orice fel care găzduiesc postările extremiste sau materiale editoariale care incită la violență.

În ultimii ani, rețelele de socializare au făcut progrese semnificative în eliminarea postărilor problematice care au fost raportate ca încălcând termenii și condițiile de utilizare ale Facebook, YouTube, Twitter și nu numai.

În teorie, acele practici au fost implementate de bună voie de către giganții din tech, dar, în curând, vor deveni obligatorii pe toate site-urile care sunt accesibile în Uniunea Europeană.

Pentru a facilita curățarea internetului de conținut extremist, Comisia Europeană lucrează la un proiect de lege care va penaliza cu amendă rețelele de socializare care nu șterg postările marcate ca extremiste într-un timp rezonabil. O unitate de timp clară pentru definirea conceptului de rezonabil nu a fost definită, dar se pare că va fi vorba de mai puțin de 24 de ore.

Chiar dacă nu a fost încă aprobată în Parlamentul European, legea cu pricina se pe care se află într-un stadiu destul de avansat. Financial Times a pus deja mâna pe o variantă intermediară a legii ce ar urma să fie publicată luna viitoare într-o formă finală.

Din proiectul legii, reiese că amenzile ar putea crește în funcție de durata de timp necesară ștergerii postărilor extremiste. Ideal, ar fi ca postările buclucașe să dispară din online în maxim o oră. Aceasta este o schimbare semnificativă de atitudine din partea Uniunii Europene, în contextul în care, în trecut, era la latitudinea companiilor de tech să implementeze măsuri pentru ștergerea conținutului radical care incită la violență.

Va fi interesant de văzut cât de ușor va fi implementată noua lege și cât de aspre vor fi amenzile. Având în vedere puterea financiară a unor giganți precum Google sau Facebook, dacă penalitățile sunt infime, au mari șanse să fie ignorate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI