Țara din UE în care elevilor le e interzisă folosirea telefonului
Din luna septembrie, într-o țară din Uniunea Europeană, elevii nu vor mai avea voie să folosească telefonul mobil la școală. Ciudat e că nu există prea multe nemulțumiri.
Țara în care se dorește implementarea acestei măsuri este Franța, iar legea va intra în vigoare începând din această toamnă. Este măsură care se va aplica doar în instituțiile de învățământ în care activează copii până în 15 ani. Este vorba de grădinițe, școli primare și gimnaziale.
Parlamentarii francezi spun că prin această lege vor să „detoxifieze” generația tânără de dependența de telefonul mobil care le afectează performanțele școlare și sănătatea.
Decizia pleacă și de la programul de guvernare al președintelui Emmanuel Macron, care a promis că va rezolva problema dependenței copiilor de tehnologiile nesănătoase și nepotrivite pentru vârsta lor.
Utilizarea telefonului va fi interzisă și la locurile de joacă din cadrul instituțiilor de învățământ și în timpul pauzelor de masă de la școală. Nu e chiar o noutate, ci mai degrabă o completare a legii din 2010 care interzicea folosirea telefonului mobil în clase.
În Parlament, decizia este privită ca un drept egal pentru toți copiii de a se deconecta de la presiunile digitale pe perioada orelor de curs. Școala trebuie să fie doar pentru învățare și atât, cred politicienii. Câțiva dintre ei au vrut chiar să meargă mai departe și să interzică și personalului din instituțiile școlare să aibă la ei telefonul mobil în sălile de curs. Cu intenția de a-i face pe adulți să fie un exemplu pentru copii.
Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației s-a opus și a spus că nu e necesar ca interdicția să se aplice până la acel nivel.
Opoziția este de părere că legea ar putea să-i afecteze negativ pe copii, pentru că telefoanele mobile îi și ajută pe minori, le oferă un anumit grad de siguranță și o legătură cu părinții cu autoritățile, în caz de urgență. Dar utilizarea iresponsabilă a tehnologiei întotdeauna a dus la învinuirea ei pentru toate problemele sociale.
Politicienii francezi au pe mână studii care arată că 90% din copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani dețin cel puțin un telefon mobil. Ministrul Educației a sugerat că minorii vor trebui să-și lase telefoanele într-un loc sigur, supravegheat, atunci când ajung la școală, așa cum fac și miniștrii înainte să intre în conferințe.