Nebunia chinezilor: avionul care „merge” pe șină cu viteza sunetului
Trenul zburător conceput de chinezi ar putea face Hyperloop al lui Elon Musk să pară o vechitură. Chinezii vor un mijloc de transport în comun care să depășească viteza sunetului.
Trenul zburător ar putea fi cel mai rapid mijloc de transport în comun conceput vreodată. Proiectul este inițiat de CASIC, Corporația pentru Știință Aerospațială din China, iar trenul ar trebui să atingă viteza de 4.000 de kilometri pe oră (într-un scenariu utopic și excepțional).
Viteza este de zece ori mai mare decât cel mai rapid tren din lume (care e tot în China), de patru ori mai mare decât a avioanelor comerciale și aproape de trei ori mai mare decât viteza sunetului, care e de 1.225 de kilometri pe oră.
Trenul zburător va fi un mijloc de transport utilizat exclusiv pentru pasageri și se bazează pe un sistem de levitație magnetică. În imaginile care dezvăluie cum ar trebui să arate acest vehicul desprins din filmele SciFi, trenul seamănă foarte mult cu un avion, dar este legat de o linie magnetică. Indiferent cât de rapid va merge, trenul rămâne agățat de acea linie.
Este un concept similar vehiculului Hyperloop, gândit de Elon Musk și dezvăluit în 2013.
Hyperloop One, care nu aparține lui Musk și care a fost dezvoltat de un startup din Los Angeles, a atins viteza de „doar” 310 kilometri pe oră în timpul unui test în vara anului trecut. Mai târziu, recordul a fost doborât de o versiune germană a lui Hyperloop One (a atins 323 de kilometri pe oră).
Prototipul celor de la CASIC ar putea fi primul tren care depășește viteza sunetului. Odată ce va atinge 1.000 de kilometri pe oră, deja vom avea o revoluție în domeniul transporturilor.
Această cursă de detronare a lui Elon Musk din topul celor mai rapide și inovatoare vehicule poate fi benefică pentru viitorul tehnologiei, dar viteza nu e singurul obiectiv. Siguranța pasagerilor este greu de asigurat într-un tren care poate atinge asemenea viteze, dar pentru chinezi, aproape niciun proiect de acest gen nu e imposibil, după cum au dovedit în ultimii zece ani.