Spray-ul nazal care ar putea trata tumorile este cu adevărat revoluționar

Spray-ul nazal care ar putea trata tumorile este cu adevărat revoluționar

Trunchiul cerebral al unei persoane controlează unele dintre cele mai importante funcții ale corpului, inclusiv bătăile inimii, respirația, tensiunea arterială și înghițitul.

Creșterea unei tumori în această parte a creierului este de două ori mai devastatoare. Tumoarea din această zonă afectează funcțiile vitale, iar operarea ei este atât de riscantă încât mulți profesioniști din domeniul medical refuză să o opereze.

Acum, cercetătorii au dezvoltat o potențială metodă inedită de tratare a acestora – ei au îmbinat ultrasunetele și agentul lor de contrast, format din bule mici, cu administrarea intranazală. Cea din urmă are avantajul de a putea direcționa medicamentele către trunchiul cerebral și, eventual, către orice altă parte a creierului.

Tehnica poate aduce medicina cu un pas mai aproape de tratarea bolilor creierului, cum ar fi gliomul pontin intrinsec difuz, un cancer de creier pe care îl dezvoltă copiii, cu o rată de supraviețuire de cinci ani.

Munca a început cu o conversație între Hong Chen, profesor asistent de inginerie biomedicală la Școala de Inginerie și Științe Aplicate și profesorul de pediatrie Joshua Rubin de la Școala de Medicină.

Aceștia spun că în fiecare an, în statele Unite, există mai mult de 300 de astfel de cazuri de tumori. Tehnica lui Chen combină ultrasunetele cu o livrare intranazală. Acest tip de livrare profită de o proprietate unică a nervilor olfactivi și trigemeni: ei pot transporta nanoparticule direct în creier. Cercetătorii au demonstrat capacitatea unică de livrare într-o lucrare din 2017, publicată în jurnalul ” Scientific Reports”.

„La început, nici nu puteam să cred că această metodă ar putea funcționa”, a declarat Hong. Tot el a spus că înainte considera că zona creierului este pe deplin protejată, dar acești nervi se conectează direct cu creierului și oferă acces către acesta.

Până în prezent, Chen a avut succes folosind tehnica pe șoareci. El a reușit să livreze nanoparticule de aur în creierele acestora.

Citește și:
Sursa: Futurity