Ce au în comun toate persoanele care cred în teorii ale conspirației
De la cei care cred că aterizările pe lună nu s-au întâmplat, la cei care consideră că Pământul este plat, toți susținătorii conspirațiilor au câteva trăsături comune.
Cercetătorii au studiat persoane care cred în zeci de teorii ale conspirației și au găsit mai multe similitudini între acestea decât de așteptau. Principalele lucruri care îi leagă sunt suspiciunea și faptul că percep lumea ca pe un loc periculos.
Cercetarea îi aparține profesorului asociat de psihologie Josh Hart de la Union College New York. El spune că această categorie de oameni au tendința să fie mai suspicioși, neîncrezători, excentrici, simt nevoia de a se simți speciali și consideră că lumea este un loc inerent periculos.
De asemenea, ei au mai multe șanse să detecteze modele/lucruri semnificative chiar și acolo unde acestea ar putea să nu existe. Josh Hart mai spune că oamenii care sunt reticenți cu privire la teoriile conspirației tind să aibă calități opuse.
Cercetările anterioare au arătat că oamenii gravitează către teoriile conspirației care le validează viziunea politică. De exemplu, republicanii au mai multe șanse să creadă că schimbările climatice sunt o farsă decât democrații.
De asemenea, studiul arată că unii oameni au tendința de a crede în teorii generice, larg acceptate, cum ar fi cea că politica mondială este condusă de o elită și că știința înșeală publicul. Acest lucru indică faptul că personalitatea și alte trăsături individuale ar putea să joace un rol important.
Studiul mai arată că persoanele care cred în teorii ale conspirației au tendințe cognitive diferite: au mai multe șanse să creadă că afirmațiile fără sens sunt profunde și să spun că obiectele non-umane – forme triunghiulare care se mișcau pe ecranul unui computer făceau asta intenționat. Cu alte cuvinte, aceștia găsesc un sens și motive acolo unde oamenii reticenți nu o fac.