Cele mai bune telefoane pentru poze: Samsung Galaxy S9, iPhone X și altele
E greu să alegi un telefon, dar dacă pornești de la un criteriu s-ar putea să găsești ce cauți. Așa că, acest top de la Samsung Galaxy S9 până la iPhone X, e despre camera foto și ce rezultate a înregistrat la testele DxOMark.
Ecranele, în 2018, au ajuns să fie foarte bune, scannerele de amprentă sunt rapide, iar specificațiile, pentru toate telefoanele premium, sunt excelente. Mai rămâne designul, acolo unde Samsung Galaxy S9 se remarcă, sau mai poți alege pe criteriul noutății – iPhone X e diferit de oricare altul de până acum. În ceea ce privește camera foto, am ales testele DxOMark pentru acest top.
Ține însă cont că aceste telefoane nu vor înlocui o cameră foto mirrorless, de exemplu, sau una DSLR. Au senzori mai mari, dar și bagajul îți va fi îngreunat. Ca să nu mai zic de preț: obiectivele cu diafragmă foarte deschisă sunt extrem de costisitoare. Telefoanele premium sunt, cel mai des, mai ieftin de 1.000 de euro. iPhone X e mai sus.
Un alt avantaj, dacă alegi Samsung Galaxy S9, iPhone X sau Huawei Mate 10 Pro, e că faci poza, filmezi, iar conținutul îl poți da imediat pe internet, dacă asta îți dorești.
Top telefoane pentru poze pe care le poți cumpăra în România
Samsung Galaxy S9 e primul telefon de top lansat anul acesta. Sigur, îi urmează LG V30S sau ASUS Zenfone 5z, dar acesta va fi mai ușor de cumpărat din România, deși nu mai ieftin. Totodată, acesta a și ieșit primul în top DxOMark. Cel mai bun a fost Samsung Galaxy S9 Plus.
Are două camere foto de câte 12 megapixeli, una cu f/1.5 și una cu f/2.4. Totodată, poate filma cu 960 fps (o noutate pentru telefoane) și aplicația camerei a fost îmbunătățită. Iar, dacă îți pasă, ai și AR Emoji, să te transformi într-un emoji cu care să-ți enervezi prietenii și alte cunoștințe. Ca disponibilitate, deocamdată e la precomandă la toți operatorii din România, dar poate fi găsit și la eMAG.
- Puncte pro pentru cameră: control bun al zgomotului de imagine, reproducerea detaliilor, autofocus rapid, rezoluție bună chiar și la zoom și stabilizare bună.
iPhone X are două camere foto, ambele de câte 12 megapixeli, cu f/1.8, respectiv f/2.4, cu stabilizare optică și capabile să filmeze 4K și slow motion. Odată ce-ai ales un iPhone X, poți fi sigur de cea mai bună calitate pe care o poate oferi un telefon cu iOS. De asemenea, ai o mulțime de aplicații în care poți procesa imaginile pentru a le da acea tușă personală. Poți găsi telefonul AICI.
- Puncte pro pentru cameră: rapiditate, calitate, stabilizarea foarte bună și teleobiectiv (pe unul dintre senzori)
Huawei Mate 10 Pro e a treia recomandare. Compania a reușit să implementeze, atât hardware, cât și software, un ansamblu dublu de camere și să livreze poze foarte bune. Are doi senzori: 12 megapixeli color și 20 megapixeli alb-negru cu f/1.6 pentru fiecare. Oferă stabilizare optică și posibilitate de zoom optic. Are și cel mai mic preț dintre toate telefoanele recomandate pentru cameră și este disponibil AICI.
- Puncte pro pentru cameră: mod monocrom, diafragma (mai multă lumină către senzor), aplicația (control manual foarte bun), calitate
Telefon pentru poze bune: Google Pixel 2
Google Pixel 2 e un alt telefon cu cameră bună pe care să te bazezi la nevoie. Mulți jură că telefonul e o adevărată revelație în ceea ce privește oceanul de smartphone-uri cu Android; că o fi adevărat sau nu, asta e o discuție separată, pentru că acum te interesează mai degrabă camera.
Telefonul este pe locul doi în topul celor de la DxOMark, cu 98 de puncte, după ce a fost detronat recent de către Galaxy S9. Smartphone-ul aduce un senzor principal de 12 megapixeli și f/1.8. Disponibilitatea lui nu e cea mai bună, însă, în România, din varii motive, dar sunt câteva locuri de unde îl poți cumpăra, cum ar fi de AICI.
Puncte pro pentru cameră: autofocalizare de top, conservarea detaliilor, balans de alb potrivit atât în exterior, cât și în exterior
Când alegi un telefon pentru poze, ține însă cont că megapixelii nu contează. Sony, de exemplu, a avut mereu 20 MP, dar niciodată n-a excelat. A avut și filmare cu sute de cadre pe secundă, dar implementarea nu a făcut-o memorabilă. HTC, de asemenea, a avut un telefon cu cameră dublă, dar fără o aplicație foarte bună și fără opțiuni excelente.
Contează cadrul final, pe care îl vezi și cu care te lauzi, ajutat de hardware și software. Sigur, dacă știi să și procesezi și vrei să-ți bați capul cu asta, ajută.