Țigările electronice te omoară la fel ca cele clasice, orice ți-ar spune alții
Deși țigările electronice au apărut pe piață ca o alternativă la țigările tradiționale, sunt la fel de periculoase. Cresc șansele sau chiar provoacă boli de inimă și diferite forme de cancer.
Un studiu publicat de New York University School of Medicine arată că vapingul te supune unui risc mare de a avea boli de inimă sau cancer. Șoarecii supuși timp de 12 săptămâni la această formă de fumat, cu țigară electronică, au suferit leziuni ale ADN-ului veziculelor, inimii și plămânilor, asta pe lângă limitarea reparației ADN-ului și proteinei pulmonare.
Pe scurt, nicotina poate deveni cancerigenă în organismul tău, indiferent de modul în care este administrată. Asta nu înseamnă că șansele de a face cancer din cauza țigărilor electronice sunt mai mari sau egale cu cele din cauza țigărilor tradiționale.
Studiul recunoaște că nitrosaminele din tutun, carcinogeni cunoscuți, găsite în fluidele corporale ale utilizatorilor de țigări electronice sunt cu 97% mai scăzute decât în cazul fumătorilor de țigări. În orice caz, procentele sunt semnificativ mai mari decât în cazul nefumătorilor.
Deși acest studiu mai are nevoie de câțiva ani până să se pronunțe, oferă câteva indicii cum că dacă fumezi țigări electronice în ideea că sunt mai „sănătoase” te cam păcălești. Cel mai sănătos este să nu fumezi deloc. Mă rog, asta e cam greu în cazul fumătorilor. Ideea e să fii conștient de ceea ce faci și cum o faci, ca să nu ai parte de surprize.
Deși au existat studii care au sugerat că e-țigările sunt, probabil, mai puțin dăunătoare, studiul ăsta spune că în corpul uman există o anumită nitroză a nicotinei (în țigări acest lucru se produce prin procesul de întărire a tutunului).
Cât despre IQOS, cea mai populară alternativă la țigările clasice, producătorul Philip Morris așteaptă un aviz din partea FDA. Până atunci, consultanți independenți au spus că promisiunile producătorului nu sunt susținute de fapte. Membrii comitetului întrunit pentru IQOS au votat în unanimitate (în afară de o abținere) împotriva poziției Philip Morris.