Benchmark-urile de telefoane sunt praf în ochi, așa că nu le mai da atenție

ACTUALITATE
Benchmark-urile de telefoane sunt praf în ochi, așa că nu le mai da atenție
10 sept. 2018 | 15:40

Testele de benchmark spun adevărul absolut, al cifrelor, doar că am ajuns în vremea în care cifrele te mint și chiar dacă n-ar face-o, tot sunt inutile.

[related]

De AnTuTu am auzit acum ani buni, cam când puneam mâna pe al doilea smartphone, Samsung Galaxy S. Telefonul a fost fidel ani buni, probabil mai fidel decât ar putea s-o facă alte device-uri de acum dacă le-aș forja câțiva ani la limită.

Amintiri din alte vremuri

La scurt timp după ce m-am deprins cu telefonul, care rula Android 2.2 când l-am luat, am descoperit că există viață și după Froyo și chiar și după Gingerbread. O viață îndelungată și nu neapărat lipsită de probleme. Am dus telefonul până la Marshmallow (Android 6) în utilizare obișnuită și am testat cu succes și Nougat (Android 7) pe el.

De multe ori, când instalam un ROM nou, foloseam și AnTuTu, mai ales ca să văd cum se comportă dispozitivul după o instalare fresh a sistemului de operare și cât de mult variază scorurile mele față de ale celorlalți folositori ai aceluiași ROM. Unul dintre scorurile obținute la vremea aia era de 4.326 de puncte, adică mai nimic în ziua de azi.

La momentul scrierii articolului, în top 3 AnTuTu se află Mi Black Shark (289.415), Vivo Nex S (288.076) și Oppo Find X (286.293). E și Samsung pe aproape, cu Note 9 și ale sale 283.641 de puncte, doar că e pe locul 5, iar deasupra se află OnePlus 6, cu 286.134 puncte. Niște scoruri extrem de mari, care nu vor face decât să crească de la o generație la alta. Dar la ce bune?

Diferențele nu vin din cifre abstracte

AnTuTu nu înseamnă mai nimic, așa cum ți-ar spune, printre alții, cei de la anandtech.com, care folosesc alte aplicații de benchmarking, între care 3DMark și GFXBench. Eu merg mai departe și spun că nicio aplicație de acest fel nu înseamnă mai nimic, pentru că diferențele între telefoane sunt infime și se trag mai degrabă din altceva decât din specificații.

Procesoarele (și plăcile video aferente) sunt cam aceleași – anul ăsta e Snapdragon 845, la anul e 855 și tot așa – cantitatea de memorie RAM variază între 4 și 8 GB, iar restul specificațiilor critice, ecranul și camera foto, sunt cele unde se face diferența reală între telefoane în ziua de azi.

N-ai să auzi pe nimeni că vrea un telefon care a scos nșpe mii de puncte în [aplicație de benchmark], ci vrea un telefon cu ecran mare, sau poate AMOLED, vrea un telefon cu cameră foto duală sau care face poze bune noaptea. Calitatea unui telefon se măsoară în ceea ce-ți oferă realmente în timpul utilizării.

Știi ce vrei deja de la un telefon

E ecranul suficient de bun pentru exigențele ochilor tăi? Camera scoate fotografiile în nuanțele potrivite pentru tine? Interfața personalizată (sau nu) a telefonului e cea care-ți oferă cea mai bună experiență pe parcursul zilei? Atunci ăsta e telefonul perfect pentru tine, nu ăla care a scos cu 35 de puncte mai mult într-o aplicație de benchmark, unde telefonul e folosit în anumite condiții ideale și nu uzuale.

O secundă de întârziere în lansarea unei aplicații se va simți, dar a douăzecea parte dintr-o secundă e insesizabilă când faci același lucru și două telefoane au același procesor, alături de alte mici diferențe pe ici și pe colo.

Oricum n-o să-ți cumperi un telefon pentru scorurile din benchmark-uri. O să-ți cumperi unul pentru că ești deja familiar cu brandul, fie că e vorba de iPhone, Samsung, Sony sau Huawei. Apoi, o să-l cumperi pentru că are ceva ce cauți, din cele menționate mai sus: o cameră performantă, un ecran impecabil, un design premium, poate chiar jack de căști sau slot de card microSD.

S-ar putea să te intereseze și personalizarea făcută de producător; unii lasă Androidul stock, alții au reușit să creeze interfețe plăcute, iar alții te fac să le eviți complet telefoanele.

Hoțul strigă hoții

Testele de benchmark sunt inutile în ziua de azi; a fost o vreme în care, de la an la an, telefoanele aveau performanțe sporite semnificativ. Acum nici anual nu sunt progrese atât de mari, decât dacă te iei după benchmark-uri (uau, are 6.000 de puncte în loc de 5.000, e ceva, nu știu ce, dar e).

Și dacă te iei după benchmark-uri, oricum o să fii fraierit, că producătorii au grijă să umble și la numerele astea, ca să nu mai ai parte nici măcar de rezultate realiste. De aici a pornit și ideea articolului de față, de la faptul că testele sunt măsluite, așa că nici măcar în cifre nu mai poți să te încrezi. Mămăliga a explodat pentru Huawei acum, care a fost prinsă că umblă la numere. Explicația pentru care o face e justă și absurdă în același timp: și ceilalți o fac, așa că noi de ce n-am face-o?

[related]

Nu mă voi întinde să comentez și acest aspect, ci doar menționez încă o dată că e un argument suficient de bun ca să nu mai pierzi timpul cu făcutul sau cititul de teste de benchmark, în condițiile în care producătorul vrea să te fure direct.

Cumpără-ți un telefon întâi pentru ce ai nevoie de la el, apoi pentru ce îți place la acesta și ar trebui să fie totul în regulă.


Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.