25 sept. 2018 | 10:45

Cel mai nou „vânător de planete” al NASA a făcut deja două descoperiri

ACTUALITATE
Cel mai nou

La mai puțin de două luni de la începerea activităților științifice, instrumentul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA a detectat deja două posibile exoplanete.

Într-o postare pe Twitter, astrofizicianul MIT Sara Seager, care este liderul misiunii, a declarat că echipa este încântată de ce ar putea descoperi TESS în continuare.

Ambele exoplanete sunt încă candidați, ceea ce înseamnă că astronomii încă nu le-au confirmat existența, dar experții deja verifică activ rezultatele preliminare. Primul candidat a fost anunțat pe 19 septembrie și orbitează o stea numită Pi Mensae, la 60 de ani lumină distanță de Pământ. Aceasta își orbitează steaua la fiecare 6,3 zile și pare să aibă o densitate similară apei.

Al doilea candidat se află mai aproape de Pământ, la doar 49 de ani lumină distanță. Potențiala planetă care are dimensiuni similare Pământului face o orbită completă a stelei sale în doar 11 ore.

Instrumentul TESS operează într-o orbită unică de-a lungul Pământului, iar pe parcursul următorilor doi ani va examina cerul de 400 de ori mai mult decât a făcut-o orice misiune anterioară. Pe lângă cele două potențiale exoplanete, telescopul a detectat o cometă și o grupare de asteroizi.

TESS este succesorul Telescopului Spațial Kepler, care a descoperit peste 2.000 de exoplanete confirmate pe parcursul a două misiuni: Kepler și K2. Acest telescop rămâne fără combustibil și se apropie de sfârșitul vieții sale naturale.

TESS va continua munca lui Kepler, concentrându-se asupra stelelor apropiate de Pământ, iar cercetătorii se așteaptă să găsească până la 20.000 de exoplanete până la finalul vieții.