04 mai 2018 | 11:09

Țepele date de „prințul nigerian” funcționează mai bine ca niciodată

ACTUALITATE
Țepele date de

Dacă ai impresia că țepele cu prințul nigerian nu mai sunt de actualitate, ești mai departe de adevăr ca niciodată.

Sigur ai văzut de-a lungul timpului o mulțime de mailuri venit de la prinți nigerieni care vor să te ajute să te îmbogățești. Nobilul african îți cere câteva sute sau mii de dolari, ca mai apoi să-ți trimită câteva milioane de dolari în cont. Probabil ai impresia că oamenii s-au mai obișnuit cu internetul și nu mai pică în asemenea plase, însă te înșeli.

Autoritățile spun că astfel de înșelătorii sunt mai profitabile ca niciodată, iar în spatele lor se află adevărate grupări organizate. Oamenii de aici și-au creat o cultură similară cu cea a Mafiei, au nume noi atunci când intră în organizație, ascultă propria muzică și au chiar și un dialect propriu. Firește, pe rețelele sociale se laudă cu ceea ce fac.

FBI estimează că între octombrie 2013 și decembrie 2016 au avut loc peste 40.000 de incidente de securitate legate de emailurile unor companii, iar asta a dus la pierderi de 5,3 miliarde de dolari. Nigerienii s-au orientat către companii ca să poată obține mai mulți bani.

Hoții trimit mailuri cu malware către companii și așteaptă până cineva dă click pe un link infectat. Asta le permite să obțină acces în interiorul companiei, unde pot să petreacă zile sau săptămâni întregi pentru a-și planifica următoarele mutări.

În unele cazuri, hoții merg atât de departe încât fac chiar apeluri video pe Skype, folosind imagini cu angajatul drept care se dau. Odată ce banii sunt obținuți, aceștia ajung în China sau în alte țări asiatice, de unde mai fac câteva drumuri până ajung la destinație, în Nigeria.

Cu toate că hoții nigerieni nu au aceeași strategie precum grupurile de hackeri din Europa de Est sau din Rusia, cercetătorii în securitate spun că și aceștia trebuie luați în serios. Aceștia au dovedit că sunt dispuși să învețe unii de la alții și sunt concentrați aproape obsesiv pe aceste țepe care folosesc ingineria socială.